Det är inte okej att fotografera offentlig konst och lägga upp bilderna i databaser på nätet utan konstnärens tillstånd, slog Högsta domstolen fast i måndags. Hur beslutet påverkar privatpersoner som fotar statyer på stan är högst oklart, och nu vill Liberalerna i Stockholms stad få svar på frågan.

– Vår gemensamma konst ska vara tillgänglig för alla, även för dem som inte kan se den på plats. Då måste man kunna fotografera av och sprida verken, säger kulturnämndens vice ordförande Rasmus Jonlund (L).

Nästa vecka kommer partiet att lämna in en skrivelse till kulturnämnden där de ber förvaltningen att utreda rättsläget kring att fotografera offentlig konst i Stockholm och sprida bilderna på nätet, och vilka konsekvenser Högsta domstolens besked får.

Läs också: Högsta domstolen: Att sprida bilder på offentlig konst på nätet är upphovsrättsbrott

Ett tänkbart alternativ vore att skriva in en klausul i konstnärernas kontrakt där de godkänner att bilder på verken delas, menar Rasmus Jonlund.

Rasmus Jonlund (L).
Rasmus Jonlund (L). Bild: Anna Molander

– Kanske behöver vi se över avtalen vi har med konstnärer och skriva in att när man får ett uppdrag för Stockholms stad går man med på att bilder av konstverk som sätts upp i offentlig miljö kan spridas i bildbanker på nätet och i sociala medier, säger Rasmus Jonlund.

Bakom beskedet från Högsta domstolen finns en rättstvist mellan Wikimedia och Bildupphovsrätt i Sverige. BUS har stämt Wikimedia över sajten offentligkonst.se, där föreningen lagt upp en databas över foton på offentlig konst i Sverige.

Högsta domstolen säger nu att den typen av databas är ett upphovsrättsintrång. Men vad som gäller för privatpersoner som laddar upp bilder på Facebook eller Instagram är högst oklart.

– Vi kan inte generellt uttala oss om hur man ska behandla det ena eller andra fallet, i så fall krävs fler konkreta detaljer. Vi har dömt i ett fall, vad som gäller för Facebook och Instagram vill jag inte uttala mig om, säger Lars Edlund, lagråd på Högsta domstolen, till SVT.

BUS har sagt att de inte är intresserade av att driva fall mot enskilda personer, men det betyder inte att ingen annan på sikt kommer att vilja få frågan prövad.

– Många verkar tolka det som att privatpersoner inte behöver oroa sig, men vad händer om det ändå visar sig vara olagligt – måste vi börja sätta upp skyltar som varnar turisterna för att fota offentlig konst och ladda upp bilderna på Facebook?, undrar Rasmus Jonlund.