Stenhård standardisering och siktet mot molnet. Så kan Cloettas it-strategi sammanfattas.
– Jag har inga principiella invändningar mot att lägga ut något i molnet, säger it-chefen Magnus Nilsson, men tillägger att han reserverar sig för att han inte vet mer än någon annan om hur det utvecklas.
– Det kan vara så att resan stöter på patrull någonstans och då måste vi ha en beredskap för det. Vi tar inga dumdristiga hopp ut i molnet utan det är kalkylerad risk i de steg vi tar.
Läs också: Här är kommunen som går all in i Googles moln – och sparar miljoner
Just nu tas steget in i Office 365 runtom på de lokala kontoren i alla de 14 länder där konfektyrjätten finns på plats. Leverantör är Interoute som direktkopplar Cloetta till molnet.
– I samma lösning får vi flera förbindelser – en som klarar våra tidskritiska applikationer och en som klarar belastning av stora volymer för intern trafik. Dessutom öppnar den för att våra lokala sajter når ut på internet med full kapacitet, säger Magnus Nilsson, it-chef på Cloetta.
Interoutes helt nya tjänst klarade de kraven konstaterar han och trots att den är oprövad så bedömdes fördelarna kompensera för risken.
– I vanliga fall brukar Cloetta vara en försiktig general när det kommer till infrastrukturtjänster. Vi känner oss lite modiga som går först, men det är inte längre läge att sitta längst bak i bussen. Vi måste dra nytta av den fantastiska utvecklingen vi ser med molntjänster.
Den stora utmaningen är paketeringen av tjänsterna, att få dem att hänga ihop och fungera ihop med de interna verksamhetssystemen. Men mjukvaruleverantörerna hänger inte med – och det bromsar exempelvis Cloettas planer på att lägga ut sitt affärssystem i molnet.
– Det finns ett stort värde i att lyfta ut affärssystemet som en tjänst. Vi är mogna men problemet är att mjukvaruleverantörerna inte är det ännu.
Det var för tre och ett halvt år sedan som Cloetta började städa upp i sin it-miljö. Standardisering av systemen och att undvika anpassningar är kärnan i arbetet.
– Alla användare har nu samma pc-installation exempelvis, tidigare kunde de se ut på fjorton olika sätt, med olika konfigurationer och programversioner. Tanken med det är att göra det enklare att paketera och ta ett steg vidare. Vi pratade inte om molntjänster i början men vi såg ju vart utvecklingen var på väg.
När det gäller anpassningar har Cloetta lyckats hålla ner dem, konstaterar han.
– I dag har vi tvingats acceptera åtta företagsspecifika anpassningar i vårt affärssystem och de har alla godkänts av företagsledningen. Vår uttalade ambition är att de åtta också ska bort. Tidigare hade vi flera hundra. Så vi är riggade för att lyfta ut så mycket som möjligt i molnet.
Läs också: Microsoft och Google kraftsamlar för att hota Amazon i molnet
Samtidigt som Magnus Nilsson siktar mot molnet så konstaterar han att det alltid måste vara möjligt att kunna backa eller svänga undan om förutsättningarna förändras under resans gång.
– Bland de största utmaningarna är att förutse var riskerna finns och välja hur vi hanterar dem. Det är som att skjuta mot ett rörligt mål – fast rörligt mål räcker nog inte för att beskriva hur snabbt molntjänsterna rör sig.
Som it-chef är det svårt att skapa sig en riktigt heltäckande bild av alla delar som ingår i molnet, och man får heller inte hjälp av leverantörerna tycker han.
– Ibland känns det som att det kallas molnet för att det är lite dimmigt. Det är rätt svårt att genomskåda vägen framåt. Jag brukar fråga leverantörerna om de kan få fram en resurs som kan visa på hur saker hänger ihop för mig som kund – på ett konceptuellt plan med handfasta råd och tips. Men det är så många kompetenser inblandade för att alla aspekter ska genomlysas så hittills har jag inte stött på någon soim har ett större perspektiv. Det måste jag och mina kolleger bygga upp och det kan kännas lite ensamt, säger han.
Vad är då den största vinsten med den väg Cloetta valt?
– Kostnadsbesparing är ju en del även om det är svårt att räkna på eftersom vi hade en underfinansierad och ålderdomlig it-infrastruktur tidigare. Men den största vinsten är hos våra användare skulle jag säga. Hastighet och lagring är inte så begränsat som när du driftar själv. Man minskar personberoendet i driftmiljön och vi på it-avdelningen kan ägna vår skaparkraft åt smarta lösningar i stället för att bara hålla driften vid liv.