Små företag har inte råd med riktiga affärssystem. Det är Microsofts grundtanke med Project Madeira. I stället för att installera ett vanligt affärssystem ska man komma åt sådana funktioner i Outlook, företagets program för mejl och hantering av information, skriver IDG News.

Tanken är att affärssystemsfunktioner ska erbjudas som miniappar i Outlook på Windows, IOS och Android. Man kan jämföra med hur kalenderfunktionen används i programmet. Själva koden körs i Microsofts moln och Outlook blir användargränssnittet.

Läs också: Nu börjar storföretagen flytta affärssystemen till molnet

Exempel på funktionalitet som ska ingå är enligt Microsoft ekonomifunktioner, säljstöd, inköpshantering, lager, kundvård (crm), samt hantering av valutor och beslutsstöd. På sikt är tanken att fristående utvecklare ska erbjuda fler funktioner.

Målgruppen är företag med 10 - 100 anställda som varken har pengar eller intresse av att satsa på ett fullskaligt affärssystem.

För närvarande finns Madeira i en publik förhandsversion. En skarp version ska komma i USA under andra halvåret, därefter följer andra länder. Det finns ingen prisinformation, men Microsoft kommer att sälja Madeira som en tjänst och man kan anta att den kommer att förpackas med Office 365.

Läs också: Microsoft tar sitt affärssystem till molnet – nu finns Dynamics AX på Azure

Microsoft har gjort liknande satsningar tidigare som inte blivit jättesuccéer. Det som kan tala för Madeira är att appföreteelsen är mer accepterad i dag. Det känns säkert naturligt för många att köpa en app för att få tillgång till en affärssystemsfunktion. Att appen startas i Outlook och att logiken bakom den körs i molnet spelar kanske ingen roll för användarupplevelsen, så länge gränssnittet är enkelt och priset lågt.