Robotar, neurala nät, autonoma system... Plötsligt börjar de abstrakta begreppen ta en mer konkret form.

Det handlar om bottar, textbaserade chattrobotar som kan hjälpa oss att administrera våra liv. Än så länge kan det handla om sådant som att boka restaurangbesök och se till att taxin beställs till rätt tid exempelvis. Men efter hand är tanken att de ska kunna hjälpa till med allt möjligt och finnas på plats bland alla dina andra samtal i chatten.

På samma sätt som appekonomin exploderade för några år sedan pekar allt på att det nu är botekonomins tur att ta fart. Byggstenarna har hamnat på plats.

Medan apparna är kopplade till våra mobilers operativsystem så är bottarnas plattform i stället chattjänsterna.

Läs också: Facebook Messenger får flygincheckning – nästa kliv på väg mot en hel plattform

Nu i veckan blev det tydligt när Facebook lanserade verktyg så att utvecklare ska kunna bygga bottar till den egna chattjänsten Messenger på utvecklarkonferensen F8.

Inom bara några timmar gick molnföretaget Salesforce ut med att man tar sina crm-verktyg till Messenger tillsammans med Facebook.

Men det betyder inte att Facebook är först ut. I Kina använder redan 600 miljoner människor Wechat inte bara för att chatta utan också för att boka läkarbesök och beställa taxi. Meddelandetjänsten Telegram lanserade en botbutik förra sommaren och Kik startade en alldeles nyligen.

Företagschatten Slack har satsat 80 miljoner dollar för att sätta fart på botutvecklingen inne i sin tjänst. Och Facebook har också sedan tidigare släppt in tredjepartstjänster på Messenger, som möjlighet att beställa Uber eller nå kundtjänsten på hotellkedjan Hyatt.

Facebooks tydliga satsning på att få in utvecklare för tjänster till Messenger kan vara den gnista som tänder stubinen. Messenger har 900 miljoner användare så när det händer något där – ja, då märks det.

Totalt har Facebook stadigt också ökat sina investeringar på artificiell intelligens och under utvecklarkonferensen F8 visade man också upp sin Bot Engine, den teknik som används för den digitala assistenten M, och som är tänkt att användas för att skapa mer komplexa bottar.

Men det finns fler som slåss om att få ett försteg på den gryende marknaden.

Läs också: Det är inte du utan Cortana som styr datorn i Microsofts framtidsvision

– Bottar är de nya apparna, slog Microsofts vd Satya Nadella fast när han inledde den egna utvecklarkonferens Build förra månaden.

Även Microsoft lanserade en botplattform och bjöd in utvecklare. Planen är att de bottarna ska in inte bara i de egna chattarna som Skype och Outlook utan även andra. Det mänskliga språket är det nya gränssnittet konstaterade Satya Nadella.

– Om någon blir förvånad över det som sker tror jag inte att de lyssnat på vad Microsoft sagt, säger Patrik Löwendahl, teknik- och innovationschef på Avanade. 

Patrik Löwendahl
Patrik Löwendahl.

– De har lyft fram sin personliga assistent Cortana ganska länge. Då är det här ett naturligt nästa steg.

I grunden handlar det om att ett samhälle automatiserar så mycket som möjligt med teknik konstaterar han.

– Det handlar om att gå bort ifrån manuell inmatning till använda sig av algoritmer.

På samma sätt som det talas om att big data kräver en hel kader av dataanalytiker så kommer det nu att krävas de som bygger botalgoritmerna tror Patrik Löwendahl.

Läs också: Träna din egen AI i molnet med Googles nya tjänst

Johan Öbrink som är creative director på konsultföretaget Iteam framhåller att utvecklingen mot bottar beror på att de underliggande teknikerna nu blivit så tillgängliga.

– Allt sådant som att analysera text och bilder eller navigera bilar bygger i grunden på neurala nät. Nu finns de verktygen i allas händer – Googles bildanalysverktyg kan kastas ner i Docker. Då exploderar också innovationen och idéerna.

Vad händer med apputvecklarna – blir de botutvecklare?
– Nej, jag tror inte det är specifikt apputvecklare som kommer jobba med det. Det är de som inte boxat in sig och kallar sig nåntingnåntingutvecklare utan som ser det som att de håller på med programmering som kommer att röra sig snabbast. Många av oss har redan lekt med det här ganska länge, säger han.

Vilka kommer då att dominera den nya marknaden? 
– De som har mycket pengar och muskler kommer att göra bra ifrån sig – Microsoft, IBM, kanske Facebook. De har ett övertag i och med att de har infrastrukturen på plats för att massivt kunna skala ut bottar som tjänst till företag. Jag tror inte vi kommer att få se en startup som äger den här marknaden om två tre år, säger Patrik Löwendahl.

Men Johan Öbrink är inte lika säker.

– Ja, det är klart att de dominerar i och med att de har plattformarna. Men det kan ju också komma in någon som sätter ihop en tjänst från varje leverantör och sätter ihop det till ett erbjudande och sedan låter kunden använda det på vilken chattjänst som helst. Då blr ju plattformen bara den sista biten fram till kunden, säger han.

Den som vill botanisera bland de bottar som hittills lanserats kan besöka sajten Botlist, som gör ett försök att samla de alla.