I undersökningen som är gjord bland 300 av de nordiska organisationer som spenderar mest pengar på it finns en tydlig skillnad mellan privat och offentlig sektor – då så många som 21 procent inom den offentliga sektorn har planer på att minska sin outsourcing.
– Det är en anmärkningsvärt hög siffra, säger Mikael Dahlstedt, sourcingrådgivare på konsultbolaget PA Consulting som varit med och gjort undersökningen. Det ska dock påpekas att det bara handlar om vad myndigheterna har för planer, det är inte så att det är påbörjat.
– Man kan tänka sig att risken för överprövningar gör att myndigheter drar sig för att outsourca, det är för jobbigt och tar för lång tid. Men att en av fem myndigheter planerar att minska sin outsourcing går tvärtemot den rådande trenden inom privat sektor. I hela undersökningen uppger 85 procent att de ska outsourca mer eller i samma utsträckning som i dag.
Läs också: Assa Abloy storstädar bland sina system
I undersökningen rankas också de stora leverantörerna utefter kundnöjdhet. Förra året lade de indiska outsourcingbolagen beslag på samtliga tre toppositioner. Det här har förändrats i år, då både HCL och Cognizant åkt ner i listan.
– Den indiska dominansen är bruten, säger Mikael Dahlstedt. I stället kan vi se att det bryter in mindre nordiska spelare i toppen, som Basefarm. Även Accenture klättrar på listan.
Men, det är fortfarande indiska bolag i toppen. Till exempel tar sig nykomlingen Tech Mahindra upp på tredjeplatsen. Och TCS toppar listan för tredje året i rad, men den här gången sjunker nöjdheten, från 87 procent förra året till 81 procent i år.
– Det ställs hårda krav på en ledare, svarar TCS Nordenchef Amit Bajaj på frågan om han är orolig inför att kundnöjdheten ändå går ner. Vi har i år levererat några av de mest komplexa projekten på marknaden och de bedöms på samma sätt som enklare leveranser.
– Vi har haft en enorm tillväxt i Norden och många komplexa leveranser, men vi håller ändå en hög kundnöjdhet – bland annat genom att vi har vår decentraliserade affärsmodell och att vi har finansiell styrka som gör att vi kan investera i forskning och utveckling.
Flera av de nordiska konsultjättarna hamnar på den nedre halvan i undersökningen. Evry parkerar tredje sist med en kundnöjdhet på 64 procent medan Tieto är ett par pinnhål högre upp med en kundnöjdhet på 68 procent.
På nedre halvan finns även danska konsultjätten KMD med en kundnöjdhet på 69 procent och Atea med 71 procent.
Läs också: Skandia sätter stopp för sina outsourcingplaner och byter it-chef
Den genomsnittliga kundnöjdheten ligger på 72 procent.
Mikael Dahlstedt på PA Consulting konstaterar vidare att rapporten visar att ”business transformation” blir en allt viktigare drivkraft för outsourcing. Det har ökat med 50 procent, om än från låga nivåer.
– Det finns helt klart ett ökat tryck ute hos företag och myndigheter om att få hjälp med till exempel automatisering och digitalisering.
Undersökningen IT Outsourcing study Nordics 2016 är genomförd av analysföretaget Whitelane Research och managementkonsultbolaget PA Consulting. 300 organisationer med över 1000 outsourcingkontrakt ingår i studien.
1. TCS (81*)
2. Accenture (80)
3. Tech Mahindra (80)
4. Basefarm (78)
5. Infosys (76)
6. NNIT (76)
7. Telenor (75)
8. L&T Infotech (75)
9. Volvo IT (74)
10. Elisa (73)
11. Wipro (73)
12. Cognizant (73)
13. HCL (73)
14. Capgemini (72)
15. Teliasonera (72)
16. CSC (71)
17. Atea (71)
18. CGI (71)
19. HP (70)
20. Fujitsu (69)
21. KMD (69)
22. IBM (69)
23. Tieto (68)
24. TDC (67)
25. AT&T (67)
26. Atos (65)
27. Evry (64)
28. Verizon (64)
29. BT (62)
*Kundnöjdhet i procent. Snittet ligger på 72 procent.
Källa: Whitelane Research och PA Consulting.