För blott andra gången i historien räknar analysföretaget Gartner med att marknaden för halvledare ska minska i år, med 0,6 procent, till totalt 333 miljarder dollar, cirka 2 712 miljarder kronor. Förra året minskade marknaden med 2,3 procent. Minskningen beror på att det går trögt med försäljningen mobiler, surfplattor och persondatorer.

Hoppet för branschen är att sakernas internet (iot) och användningen av elektronik i till exempel kläder, så kallade wearables, ska ta fart. Men än så länge är de här marknaderna så små att de inte gör någon skillnad, skriver Gartner i en rapport.

Läs också: Dags att uppgradera datorn? Intel har precis släppt en 22-kärnig processor.

Det här har lett till att kraftiga marknadsföringsåtgärder för nischer som ännu inte har slagit igenom och just nu syns inte tecken på att det ska ta fart på allvar. Det kommer att leda till en konsolidering bland chipptillverkare, skriver IDG News. Redan förra året köpte Avago till exempel Broadcom för 37 miljarder dollar och även Freescale förvärvades.

Dominanten Intel förväntas rapportera en ökad omsättning, men det finns farhågor om att det blir tuffare framöver. Förutom iot hoppas Intel på ökad efterfrågan på datacenterutrustning och minneskretsar.