Microsofts Visual Studio Code är ett öppet gratis utvecklingsverktyg i stil med avancerade textredigerare. Från början skapades det för att bygga webbapplikationer baserade på serverplattformen Node.js, med språken Javascript och Typescript (Microsofts turbovariant av Javascript).

När version 1.0 nu kommer finns det stöd för ett stort antal språk, till exempel Go, Python och C++. Brett ”språkstöd” gäller även användargränssnittet, det finns i sammanlagt nio språk, förutom engelska även franska, tyska, japanska och kinesiska.

Trots att verktyget bara funnits i en förhandsversion berättar Microsoft i ett blogginlägg att det har laddats ner och installerats mer än två miljoner gånger och att det finns en halv miljon aktiva användare. Microsoft berättar också att fler än 300 externa utvecklare har bidragit till utvecklingen av det öppna verktyget. Det fungerar förutom på Windows även på Mac OS X och Linux.

Läs också: Microsoft stämmer amerikanska staten för hemlig dataförfrågan

Att kalla Visual Studio Code för en textredigerare är nog orättvist med tanke på att det finns funktionalitet för att navigera i kod, avlusa och jobba med Git. Förutom grundläggande funktionalitet som färgkodning av syntax märks till exempel stöd för refactoring (att genomföra djupgående förändring av struktur för programkod).

Visual Studio Code ligger också väl i linje med Microsoft satsning på öppen källkod i olika sammanhang.