De båda vd:arna för Oracle och Google träffades under hela sex timmar i fredags, i ett försök att komma överens om Java, skriver IDG News. De lyckades inte komma överens, så bråket kommer att fortsätta i amerikanska rättssalar.

Vad handlar Javabråket om?

Pengar. Mycket pengar. Oracle kräver 8,8 miljarder dollar, 72 miljarder kronor, i skadestånd av Google. Oracle menar sig ha rätt till det eftersom Google har tjänat pengar som en följd av vad Oracle anser är illegal användning av Java i Android. Pengarna ska ha kommit in främst via annonser som visats i samband med sökningar på mobiler.

Läs också: Därför gör Apples nya språk succé bland utvecklarna

Det går sannerligen att diskutera logiken i kravet, i alla fall i annat än strikt juridisk mening. Skulle till exempel Google inte kunna ha fått in de här annonspengarna utan just Javaplattformen? Om det hade gått utan Java kan man fråga sig hur rimligt Oracles krav är. Huruvida det är en juridiskt intressant diskussion är en annan femma.

Det Google har gjort är att använda sig av api:er som ingick i Oracles standardversion av Javaplattformen utan att betala licensavgifter till Oracle. Det här gäller tidigare användning av Java i Android, som baserades på Apaches öppna Javaplattform Harmony, som i sin tur baserades på de äldre standardversionerna av Javaplattformen J2SE 5.0 och Java SE 6. För nu- och framtiden är den här kontroversen löst, skadeståndskraven gäller för användning av Java som skett tidigare.

Hur kan Oracle hävda att Google har gjort något fel?

Jo, för att Google använde samma api:er som fanns i Oracles standardimplementationer av Java. Med api:er avses i det här fallet dels själva namnen på anropen som görs för att utnyttja färdig kod som finns i standardbiblioteken till Java, dels själva koden i standardbiblioteken. Det är i dessa standardbibliotek som det mesta av funktionaliteten i Javaplattformen finns. Oracle, och tidigare Sun, har kapitaliserat på det genom att ta ut licensavgifter från mobiltillverkare som har implementerat Java.

Google hävdar att det ska vara ok att kopiera api-strukturen utan att betala licensavgifter, baserat på den juridiska principen om ”fair use”, ungefär rimlig användning.

Läs också: Javaevangelist lämnar Oracle för att ”rädda Java”

Det här leder oss till den grundläggande frågan om det ska gå att få copyright på api:er. Det är det som ska avgöras i amerikanska domstolar. Om man kommer fram till att det ska gå så kommer Google sannolikt dömas att betala skadestånd till Oracle.

Det här är väl en fråga som bara berör två extremt lönsamma jätteföretag som klarar sig utmärkt hur utfallet i domstolen än blir?

Nej, kanske inte.

– Man kan till exempel fråga sig hur det kommer att fungera med tester av mjukvara som utvecklas. Ska man ha rätt att bygga testversioner av api:er, så kallade mockups, för att kunna testa annan kod? Det leder oss till den krångliga frågan om var gränserna går mellan utveckling, tester och produktion, säger Erik Hellman, konsult på Hellman Software och välkänd expert på Androidutveckling.

Om Oracle vinner rättstvisten så kommer en mängd nya frågor som gäller upphovsrätt för mjukvara att aktualiseras.

– Jag tror det handlar om frågor som är svåra att föreställa sig i dagsläget, säger Erik Hellman.

En sak kan vi räkna med: Fortsättning följer i Javabråket.