24 drönare skickas i veckan upp från olika platser i USA i en stor koordinerad test av systemet UTM, Unmanned aircraft system traffic management. Ett flygledningssystem för drönare alltså.

Systemet ska öka säkerheten i luften och minska risken för kollisioner. Tanken är att det ska bli möjligt att skicka upp fler drönare i luften på sikt.

Läs också: Uppfinningen som sågar stenhårt - nu kommer drönaren med inbyggd motorsåg

Flygledningssystemet gör det möjligt för den som flyger drönaren att lägga in en färdplan och begära klartecken för en flygning. Sedan ges klartecken för flygningen efter att det kontrollerats att den inte hamnar på kollisionskurs med en annan färdplan.

Det skulle exempelvis innebära att en lantbrukare skulle kunna programmera en drönare för en flygning, reservera färdplanen för en särskild tidpunkt och sedan skicka iväg drönaren i vetskapen om att en leverans med drönaren vid den tiden automatiskt tar fram en flygväg där den undviker kollision, skriver IDG News.

Läs också: Ska det krävas tillstånd för att fota med drönare? Högsta instans tar upp fallet

Det var på en konferens i juli förra året som Nasa först visade upp sitt system för företag som tillverkar drönare för att få med dem i utvecklingen av systemet.

Oron för att drönare ska orsaka olyckor i flygtrafiken späddes på i söndags då piloten på ett British Airways-plan rapporterade en kollision med en drönare under inflygningen till Heathrow i London. Planet var då drygt 500 meter över marken men klarade sig utan skador.