Nu har det internationella mobilanalysföretaget Rootmetrics slagit sig ner i Sverige med sina tester av mobilnäten. De börjar med att testa näten i Stockholm och Göteborg – men tanken är att det ska fortsätta med mätningar i andra städer och platser.

Vad företaget gör är att de mäter de olika operatörernas nätverk vad det gäller tillförlitlighet, hastighet, dataprestanda, samtalsprestanda och sms-prestanda. Därefter lägger de ihop resultatet och får ett poäng som de kallar Rootscore.

I Stockholm får Tele2 bäst poäng med 98,5 när det gäller total prestanda, framför Telenor med 98,3, Tre på 97,5 och Telia med 97,0. I Rootmetrics undersökning får dock Tele2 och Telenor dela på förstaplatsen, medan Tre och Telia delar på tredje – eller sistaplatsen, eftersom det inte finns någon statistisk signifikant skillnad i betygen.

Läs också: Viber börjar kryptera all kommunikation – precis som Whatsapp

I Göteborg är det motsatt som gäller: Där har Telia den högsta poängen med 97,7, framför Tele2 (97,5) och Telenor (97,4). Här hamnar Tre sist med 94,5. Därmed delar Telia, Tele2 och Telenor på förstaplatsen och Tre på sistaplatsen.

Det som Europachefen Scott Stonham dock tycker är det mest karakteristiska för mobilnäten i de två svenska städerna som mätts är att de ligger högt över andra storstäder i världen, som London, New York och Madrid.

– När jag först såg de här resultaten är de ju väldigt starka, jag har inte riktigt sett så bra resultat på några andra ställen i Europa. Det är bara att konstatera att de svenska konsumenterna får en utmärkt tjänst vilken de än väljer.

Till exempel har Rootmetrics mätt medianen för den snabbaste och långsammaste nedladdningshastigheten i ett par storstäder – och det är tydligt att båda kategorierna är betydligt bättre i Stockholm. I den här kategorin hade Telia den snabbaste med 34,8 Mbps, att jämföra med till exempel EE i London (23,7) eller Verizon i New York (20,8) eller Orange i Madrid med 28,3.

Om man ser på de långsammaste hastigheterna så innehar Tre den positionen inom den här kategorin. Men de 20,7 Mbps som Tre hamnar på är långt före till exempel Sprints 6,4 Mbps i New York, eller Yoigos 11,5 Mbps i Madrid eller Three 6,2 Mbps i London.

Läs också: Telia inför fri surf på sociala medier – "vi lever upp till nätneutraliteten"

Undersökningen gjordes genom att Rootmetrics mellan den 9 november och 19 december utförde nästan 25 000 tester. Därefter rankas prestandan hos operatörerna efter telefonsamtal, upp- och nedladdning från internet, surfa på nätet och användandet av appar, e-post samt skicka och ta emot sms.