För några månader sedan skrev jag att det är dags att sluta snacka och börja flytta ut i molnet. Små organisationer har redan flyttat ut sina affärssystem i molnet. Hur gör en stor organisation med stora affärssystem och tusentals applikationer? Kan ett privat moln vara en kompromiss?

Molnet har tre stora fördelar: kostnad, standardisering och innovation.
Kostnad var den första anledningen att flytta applikationer i molnet. När man bara betalar för det man använder blir det billigare.

Den andra anledningen var standardisering. Smartphoneappar slog inte igenom så länge vi hade ett fragmenterat landskap. Iphone och Androids dominans innebar en, eller två, de facto standarder som släppte lös den utveckling som fortfarande pågår.

Läs också: ”Dags för myndigheterna att sluta utreda och ta klivet in i molnet”

Den tredje anledningen till att välja molnet är alla möjligheter det skapar för innovation. Dels när organisationer får loss resurser, dels när de kan bygga vidare på de tjänster som nästan enbart möjliggörs via molnlösning, som till exempel väderleksrapporter direkt i tjänsten.

Jag ser två stora problem med utvecklingen just nu. Det ena är att man tänker, funderar och skriver strategier men inte gör något praktiskt. Missförstå mig rätt, det är klart att man behöver en genomarbetad strategi, men ibland måste man doppa tån för att känna på vattnet. Det andra är att man tror att man kan få ut alla fördelar med molnet fast i eget privat specialmoln. Man kanske kan spara lite pengar, men man får inte ut de två andra fördelarna från en egen molnlösning.

Ibland undrar jag om det inte är samma oro som ligger bakom båda dessa problem - oron för att göra fel. Det ligger ett stort ansvar på de beslutsfattare som funderar på att lägga företagets tillgångar och kundernas personuppgifter i en ny miljö. Då hjälper det inte alltid med försäkringar om att ”molnet är säkrare” utan varje organisation måste undersöka hur de kan gå till molnet utifrån sina förutsättningar – inte minst inom informationssäkerhet och regeluppfyllnad. Det kan kännas enklare med en egen molnlösning för än så länge är det få som ifrågasätter säkerheten med on-premise-lösningar.

Det här är en artikel från Expert Network

Tyvärr kommer verkligheten ifatt och inte ens de bästa planerna överlever den första kontakten med fienden. Är det något vi har lärt av den agila revolutionen så är det att ett fungerande, om än litet, program slår tusentals sidor dokumentation på fingrarna. Det är i kontakten med verkligheten som man får chansen att upptäcka vad som egentligen fungerar. Här är två exempel:

Capgemini i Oslo tog fram en enkel app för skolbarn. Appen gav barnen möjlighet att direktrapportera till en molntjänst när de upplevde att en plats på deras skolväg var osäker. Nu har mer än 43 000 barn tillgång till appen - en liten insats som kan rädda liv.

Läs också: "Lyckat byte av affärssystem har inget med leverantören att göra"

WeBuild utvecklar ett eget intelligent journalsystem för vården, Helios Care, som byggs på Microsoft Azure. De första kunderna är interna men de för dialog med fler intressenter.

Hur börjar man med sitt första molnprojekt? Det gäller att välja något litet, konkret problem. Bäst är det förstås att undvika något som innehåller känsliga personuppgifter eller annat som kan bromsa arbetet. Sedan skapar man ett riktigt, tvärfunktionellt team med de bästa människorna från verksamhet, kunder och partners. De får i uppgift att både lösa problemet och börja bygga ett underlag för den där strategin som man nog ändå inte klarar sig utan.

Fakta

Befattning: CTO, Lead architect cloud; Continental Europe
Företag: Capgemini
LinkedIn: Greger Wikstrand
Twitter: @gregerwikstrand
E-post: g.wikstrand@cgi.com
Hemsida: www.cgi.se, www.gregerwikstrand.com
Expertområden: Cloud, lösningsarkitektur, e-/m-hälsa, telekommunikation, digital transformation och agil mjukvaruutveckling.
Certifieringar: TOGAF 9
Bakgrund: Tekn. Dr. i datavetenskap, har forskat om prestanda, applikationer, den mänskliga faktorn, trådlösa nätverk och deras samspel samt publicerat cirka 20 vetenskapliga artiklar. Mer än 10 års erfarenhet inom IT-branschen, främst som lösningsarkitekt.