I går uppmärksammade flera medier testerna av de svenska mobilnäten, gjorda av det oberoende analysföretaget Rootmetrics. Resultaten är enastående – både för oss operatörer och för de svenska mobilkunderna.

Vi på Telenor är förstås stolta och glada över att placera oss i topp i mätningarna och att samtliga svenska operatörer levererar ett högklassigt mobilnät. Skillnaderna mellan operatörerna är så små att det är svårt för kunderna att uppleva en kvalitetsskillnad, vilket innebär en möjlighet att välja operatör utifrån service och erbjudanden snarare än täckning.

Läs också: Ny undersökning: Telia är sämst i stan. Åtminstone i huvudstan.

Dock fokuserar man delvis på fel saker. Ett exempel är hastigheten. Självklart är det fantastiskt att Stockholm och Göteborg slår bland annat London, Madrid och New York vad gäller surfhastighet, och förvisso är hastigheten en indikator på nätets kapacitet. Men här levererar alla svenska operatörer redan i absolut toppklass. Samtliga operatörer erbjuder till exempel en hastighet i mätområdena som ligger minst fyra gånger över Netflix rekommenderade hastighet för HD-kvalitet.

Det ska finnas kapacitet att växa i, men vi måste se till att inte elda för kråkorna. I stället för att stirra oss blinda på millimeterjämförelser av redan högklassiga hastigheter borde vi rikta blicken mot utbyggnaden i glesbygd.
För vi får inte glömma att Rootmetrics mätningar gjordes i Sveriges två största städer. Det är förstås viktigt med snabbt nät i storstäderna, men det är inte där de verkliga utmaningarna finns.

Det här är en artikel från IDG Opinion Vill du också tycka till om något? Så här gör du. »

Många platser i Sverige saknar fortfarande fungerande täckning. Här finns det mycket kvar att göra, både för oss operatörer och för samhället. Vi jobbar just nu till exempel med att öka antalet basstationer i Jämtland med 88 procent, Norrbotten med 242 procent och Västerbotten med 143 procent bara för att nämna några län med mycket glesbygd. När vi är klara kommer vi att täcka 90 procent av Sveriges yta med både 2G och 4G. Men med hjälp från samhället skulle det snabbt gå att nå längre.

Läs också: Ny nätteknik mäklar fred mellan 4G och wifi

Om regeringen genom Post- och telestyrelsen skulle satsa på så kallade samhällsmaster skulle vi kunna skapa täckning för människor i dag, snarare än att vänta till 2021 då de planerade 700-banden är helt fria från störande signaler från norsk TV. Det skulle även öka konkurrensen då glesbygdsborna får fler operatörer att välja mellan, vilket är ett måste för en demokratisk och välfungerande infrastruktur.

Sverige har byggt ett mobilnät att vara stolt över, men vi får inte nöja oss. Med fortsatta satsningar på glesbygd kan vi framtidssäkra Sverige så att alla, oavsett var man bor, kan delta i det digitala samhället. Först då kan nätet bli en ickefråga.

Patrik Nilsson
Nätexpert Telenor