Pc-marknaden har strulat i flera år – men förra året gick proppen ur när leveranserna föll under 300 miljoner skeppade enheter för första gången sedan 2008 – något som gjorde att IDC utsåg det till det sämsta pc-året någonsin.

Det är ur det ljuset man ska se Intels massiva neddragningar i går.

Gårdagens besked om att Intel drar ner verksamheten med 12000 personer kan tolkas som att processortillverkaren har kommit till en punkt att de inte kan vänta längre på att den traditionella pc-marknaden återhämtar sig, säger Charles King, analytiker på Pund-IT till IDG News.

Därtill har Intel helt missat smartphone-tåget.

Nu ska de stöpa om företaget inför framtiden, och måste öka investeringarna i mer framtidsorienterade tekniker, efter de massiva neddragningarna.

– Vi är mitt i några ganska stora förändringar i branschen och vi har sett hur handhållna enheter seglat upp som de primära klienterna. Intels del i den här utvecklingen är backend – det vill säga molnet, säger Dean McCarron, analytiker på Mercury Research.

Läs också: Intels chockbesked – sparkar 12 000

Här är marknaderna som Intel kommer att fokusera på i framtiden:

2-i-1-produkter

Efterfrågan växer på konvertibla pc – med tangentbord som kan tas loss – och som därmed kan fungera både som surfplatta och som pc. Produkter som Microsofts Surface Pro har sporrat andra pc-tillverkare att gå in på det här området. Här kommer Intel fortsätta investera för att få pc-tillverkarna att fortsätta satsa.

Speldatorer

Dyra pc, både bärbara och stationära, riktade till spelbranschen fungerar också bra, även om de bara står för en skärva av den totala pc-marknaden. Intel räknar med att spelare uppgraderar sina system vartannat år, alltså betydligt oftare än andra användare. Det här innebär att de kan sälja mer av sina chip i de övre prissegmenten.

Internet of things

Det är tidiga dagar för IoT, och Intel försöker hitta sin plats på marknaden genom att erbjuda en hel produktsvit, som inte bara innefattar chip utan också analysmjukvara och till och med molntjänster för att kunna samla ihop och analysera data. Intel satsar stort på området eftersom de vill undvika att hamna så offside som de gjorde när det gäller smartphones.

3D Xpoint

Intel lovar betydligt högre hastigheter med den här lagringstekniken som de utvecklat tillsammans med Micron. Intel hävdar självt att det kommer att gå 1000 gånger snabbare än flashminne.

Läs också: Tuffa tider för chipptillverkare – försäljningen faller

FPGA

(Field-programmable gate array eller programmerbara integrerade kretsar). En teknik som Intel investerat tungt i – bland annat genom uppköpet av Altera förra året, som kostade 16,7 miljarder dollar. Den här tekniken räknar Intel bland annat kunna använda i bilar, robotar, drönare och IoT-enheter.

Xeon-processorer för servrar

Under tiden som pc-marknaden gått kräftgång så har servrar drivit Intels tillväxt och stått för det mesta av vinsten. De har fått hårdare konkurrens från IBM och även från Arm-baserade processorer, men Xeon dominerar fortfarande på datacentren.

Intel har också sjösatt en ny storsatsning som de kallar silicon photonics – och som innebär optiska datalänkar som ska kunna sköta datatrafiken via kiselkretsar med integrerade laserstrålar istället för över koppartrådar.