Dropbox har ledsnat på användare som sitter på förlegade och osäkra operativsystem. I augusti börjar företaget blockera användare som inte uppgraderat från Windows XP.

Från den 26 juni kan XP-användare in längre logga in i Dropbox desktopapp, eller skapa nya konton. Den 29 augusti tar lagringstjänsten ett steg till och stänger ute alla användare som har aktiva Dropbox-sessioner på datorn.

Filerna finns förstås kvar i molnet, och går fortfarande att nå via dropbox.com, men då går det inte att synka filer mellan hårddisken och tjänsten – vilket för de flesta är själva poängen med Dropbox. 

Företaget är öppna med anledningen till att de slopar XP: operativsystemet, som snart är 15 år gammalt, hänger inte med när Dropbox ökar säkerheten eller lägger till nya funktioner.

Enligt den senaste huvudräkningen finns 181 miljoner aktiva datorer som kör Windows XP – det är mer än var tionde pc! – trots att Microsoft slutade uppdatera operativsystemet för två år sedan.