Microsofts största problem just nu är att företaget tvingas skifta försäljningen från lokalt installerade serverprodukter till molnlösningar. Det innebär att man tvingas byta ut högmarginalprodukter med höga inlåsningseffekter mot mer utbytbara molnlösningar på en mer konkurrensutsatt marknad. Kort sagt, Microsoft blir allt mer en leverantör bland andra. Den gynnade särställningen eroderas.

Exempel på vad som händer är att både Windows Server och databasen SQL Server backar. Här pratar vi om hjärtat av Microsofts verksamhet, som dominanten bland leverantörer av företagslösningar för it.

Det här återspeglas med all tydlighet i rapporten för årets första kvartal som dök upp i går. Visst är det jobbigt att den totala omsättningen minskar med cirka 5,5 procent, från 21,7 miljarder dollar till 20,5 miljarder dollar. Men mer signifikativt är att vinsten minskar med hela 24 procent, från fem miljarder dollar till 3,8 miljarder dollar.

Läs också: Dropbox har tröttnat på Windows XP-användarna

Det innebär att vinstmarginalen sjunker från 23 procent till 18,5 procent. Och det raset lär fortsätta, eftersom Microsoft tvingas slåss på mer konkurrensutsatta marknader än tidigare. Det skulle jag vara mest orolig för just nu om jag var Satya Nadella.

Microsoft är tvunget att genomgå den här förändringen för att överleva, vilket innebär att det kommer att bli tuffare framöver. Men så länge man fortsätter växa i molnet så finns alla förutsättningar att fortfarande vara en ledande leverantör, eftersom den här förändringen även drabbar konkurrenterna. Det som håller på att hända är att it-branschen, även för avancerade företagslösningar, blir en mer normal bransch, vilket är sunt.

Värt att notera är att omsättningen enligt Microsoft minskar med 1,6 miljarder dollar på grund av nytt sätt att redovisa uppgraderingar av Windows, jämfört med tidigare. Den skillnaden påverkar analysen av omsättningen mer än analysen av vinstmarginalen.

En reflektion kring rapporten är att finansanalytiker gör en stor grej av att ökningen för molnplattformen Azure avtar något. Men omsättningen för Azure ökar med 110 procent jämfört med första kvartalet förra året. Det är trots allt fortfarande om en hälsosam tillväxt på en relativt färsk marknad. Det är definitivt ingen fara å färde, så länge Microsoft kan fortsätta erbjuda innovation i molnet. Knäckfrågorna är i stället de följande två. För det första, kan Microsoft på allvar utmana Amazon på infrastrukturtjänster? För det andra, kan Microsoft tillsammans med Google se till att plattformstjänster får ett genombrott? Om de två satsningarna faller väl ut kommer Microsoft att kunna skära guld med täljkniv i molnet på allvar.

Läs också: Vad ska Microsoft göra med sina mobiler? Allt mer talar för – Android.

Mest uppseendeväckande i kvartalsrapporten är annars att bilden av smartmobiler som ett sorgebarn cementeras med besked. Försäljningen droppar med 46 procent räknat i pengar och med 73 procent räknat i antal enheter. Sammanlagt lyckades Microsoft inte sälja fler än 2,3 miljoner Lumialurar.

Det är uppenbart att något drastiskt måste ske med Microsofts smartmobiler. Det går bara att se två rimliga vägar framåt: Lägg ner eller byt ut Windows mot Android som operativsystem.