(CS/LAS VEGAS) Det råder inga tvivel om att det amerikanska Sas Institute befinner sig i sin egen guldålder. Aldrig tidigare i företagets 40-åriga historia har program för insamling och analys av data varit hetare.

Men beslutstödsföretaget med många stora svenska företag på kundlistan är under ständig press. Enorma investeringar i forskning och utveckling har resulterat i en helt ny plattform som visades upp i samband med företagets stora konferens Global Forum 2016 i Las Vegas.

På plats fanns cirka 4 500 kunder från olika delar av världen, varav cirka 45 it-beslutsfattare från svenska företag som Ericsson, Swedbank, SBAB, Riksbanken och Skandia.

Läs också: Svenska företag använder för många system för att hantera data. Helt i onödan.

De fick se en haltande vd Jim Goodnight kliva in på scenen och presentera den nya produktsviten Sas Viya (se faktaruta för detaljer). En helt ny plattform som utvecklats under två års tid för att möta kundernas krav på ökad flexibilitet och möjlighet att använda applikationerna i privata och publika molntjänster.

Det är en plattform som ska göra att Sas Institute behåller sin ställning som en av de absolut starkaste aktörerna på den stekheta marknaden för dataanalys.

– Viya har en stor tillväxtpotential för oss och våra kunder. När de ska analysera stora mängder med data får de ett molnbaserat system som är skalbart på ett helt nytt sätt, säger Jim Goodnight i ett möte med Computer Sweden.

Han är en av världens mest framgångsrika företagsledare inom techindustrin. Sedan starten 1976 har Sas Institute levererat konstant tillväxt och vinster varje år. I fjol steg omsättningen till 3,16 miljarder dollar. Totalt har företaget 14 000 anställda, varav cirka 120 i Sverige.

– Vi har fått mycket hjälp av vår prenumerationsmodell. Prenumerationsintäkter växer från år till år. Vi har koncentrerat oss på att ta in nya kunder i modellen. Det har gjort oss till ett väldigt stabilt företag. Vi har inte haft några stora upp- eller nedgångar, och inga stora nedskärningar. Vi ser att många andra mjukvaruföretag försöker flytta sig till den här modellen, säger 73-årige Jim Goodnight.

Han är en hängiven golfare och stensamlare som byggt upp en stor egen förmögenhet på cirka 9 miljarder dollar, enligt Forbes. De närmsta kollegorna beskriver honom som en smart, klok, strategisk person som sällan satsar fel och alltid är öppen för nya ideér – särskilt om idéerna kommer från teknikerna eftersom han själv är programmerare och statistiker i grunden.

– Jag vet inte vad jag säga om det. Jag har tagit en del dåliga beslut. När du är vd har du mer att investera än någon annan men jag har tagit fler bra beslut än dåliga. Du kan inte bli framgångsrik om du inte gör misstag. Jag har lärt mig att när något du satsat på är väg att bli för dyrt måste du stoppa det och gå vidare, säger Jim Goodnight.

Han kallas stundtals för dataanalysens gudfader eftersom han var bland de första att utveckla och förstå vilken skillnad det kan göra att analysera och lära sig mönster från insamlad data.

Själv är han övertygad om att många stora problem kan lösas om ännu fler förstår möjligheterna med analys av data. Inte minst inom den offentliga sektorn där endast en liten del av all data analyseras.

– Speciellt inom sjukvården kan det göras mycket mer. Om vi kunde ha alla patientjournaler samlade kan vi konstant leta efter avvikelser och exempelvis sidoeffekter av mediciner. För sju till åtta år sedan skrev doktorer ut medicin mot artritsmärta som visade sig vara skadliga för hjärtat. Om vi hade haft tillgång till all data hade vi hittat den sidoeffekten tidigare och minskat antalet drabbade.

Den globala marknaden för business intelligence och dataanalys väntas i år växa med 5,2 procent till 16,2 miljarder dollar, enligt analysföretaget Gartner. 
Det råder ingen tvekan om att Sas position på marknaden är hotad. De traditionella konkurrenterna som IBM, SAP, Microsoft, Oracle och Teradata trycker på underifrån samtidigt som Salesforce, Adobe, svenska Qlik och olika startups kliver in ovanifrån med bättre marknadsföring och användarvänliga produkter.

Om kunderna uppskattar alla funktioner och möjligheter i Sas produkter är de desto mer kritiska till den långsamma utvecklingen av användargränssnittet och flexibiliteten i systemen.

Läs också: Analys leder bort från bruset av säkerhetshot

Genom att namnge det nya Systemet Viya vill Sas tydligt markera att de lyssnat och berätta att detta inte är en fortsätt utveckling av plattformen Sas 9.4. Utan nästa generations plattform där företags stora budget för forskning och utveckling – 25 procent av årsomsättningen – ska spenderas framöver.

– Vi spenderar mycket i den fortsatta utvecklingen av Sas Viya. Det här är bara den första releasen, det blir två till i år. Vi fortsätter även att investera i säkerhet och lägger till fler funktioner i våra säkerhetsprodukter, säger Jim Goodnight.

Satsningen på analys av data har gjort honom till en av världens mest framgångsrika företagsledare inom tech. Men allt har ett slut. Vad händer med Sas Institute när Jim Goodnight slutar?

– Jag vet inte vad som sker när jag dör. Då bryr jag mig inte, säger han med ett skratt.

Så du pratar inte om dina planer för din efterträdare?

– Om du namnger en efterträdare så lämnar de andra som står på kö företaget. Så du kan inte berätta dina planer om en efterträdare. Men jag har väl tre namn i huvudet, säger Jim Goodnight.

Fakta

Sas Viya är en molnbaserad plattform för produkter och tjänster. Den är utvecklad för att passa lika bra för stora etablerade företag som startups. Användarna har möjlighet att köra tillämpningarna i privata eller publika moln och betalar efter hur mycket man använder det. Till att börja med innehåller Viya fyra delar.

  1. Sas Visual Analytics – ett verktyg som låter användaren bland annat utforska sin data, göra prognoser, bygga rapporter och genomföra textanalyser.
  2. Sas Visual Statistics – verktyg som gör det möjligt att göra modeller för prediktiva analyser.
  3. Sas Visual Investigator – ett omvärldbevakningsverktyg som ska stötta bekämpningen av bedrägerier.
  4. Sas Visual Data Mining and Machine Learning – en produkt för att samla in förbereda analyser av strukturerad och ostrukturerad data.