Att döma av kommentarer från Qualcomms president Derek Aberle kommer företaget att börja skeppa Armprocessorer avsedda för servrar under årets andra halva.

– Vårt antagande är att vi ska göra provleveranser mot slutet av året och att intäkterna ska börja strömma in under mitten av nästa år, säger Derek Aberle till IDG News.

Läs också: Efter storslakten – så ska Intel stöpa om företaget

Så här långt har Armprocessorer ännu inte blivit någon framgång på servermarknaden, men intresset finns. Ett tecken på det är att Google intresserar sig. Och det finns servrar med Armprocessorer på marknaden, till Moonshotserien från HPE.

En anledning för Qualcomm att ge sig in på servermarknaden är att företagets omsättning föll med 19 procent under årets första kvartal. En bidragande orsak till det var att marknaden för avancerade smartmobiler var trög.

Men Qualcomm är inte ensamma om att satsa på Arm i serverhallarna. Undersökningsföretaget Linley Group lyfter i en rapport fram Appliedmicros Armbaserade processor X-Gene 3, i en jämförelse med Intels Xeon E5.

Läs också: Den här servern är liten som en Raspberry Pi och har 13TB ssd-lagring

– X-Gene 3 ser ut att bli det genombrott för Armprocessorer som länge efterfrågats på marknaden för datacenter, säger Linley Gwennap, analytiker på Linley Group.