Banker och offentlig sektor brukar sägas vara de största motståndarna till att outsourca sina it-system.
Men i den stora nordiska outsourcingstudien Nordic IT Outsourcing study som precis offentliggjorts uppger 50 procent av de nordiska företagen inom den svårtflirtade finansbranschen att de planerar att outsourca mer.
Huruvida detta inkluderar storbankerna – som är lite av den sista bastiljonen för outsourcingmotståndet – visar inte undersökningen. Men Mikael Dahlstedt, sourcingrådgivare på konsultbolaget PA Consulting, som varit med och gjort undersökningen menar att det finns en del som talar för det.
– Att 50 procent inom finansiella sektorn planerar att outsourca mer är en hög siffra. Om man ser på Storbritannien så har bankerna där redan outsourcat stora delar av sin it och man brukar ju säga att Sverige ligger några år efter Storbritannien i det här avseendet. Det skulle kunna innebära att det sker i Sverige inom en snar framtid också.
En annan indikator skulle kunna vara att de närbesläktade försäkringsbolagen lägger ut i större skala kan också ses som ett steg i den riktningen, tillägger Mikael Dahlstedt.
Läs också: Bankerna i sikte för Avanade – fintech hett för Microsoft och Accenture
De 50 procent inom finansiella sektorn som planerar att outsourca mer är fler än snittet av samtliga branscher som ligger på 46 procent. Och det är betydligt mer än en annan sektor som också varit ovillig att outsourca, nämligen den offentliga sektorn där bara fem procent uppger att de planerar att outsourca mer.
– Nu finns det ju också leverantörer som erbjuder kärnsystem för banker som en tjänst. I Norden är det främst nischbanker som valt den modellen. Men även större banker börjar titta på att i ökad omfattning köpa tjänster, och outsourcing sker mer och mer på flera olika nivåer från affärsprocesser ner till infrastruktur, istället för att man lägger ut allt till en leverantör.
Dessutom finns det nu nordiska storbanker som genomfört stora outsourcingprojekt de senaste åren. Den norska storbanken DNB genomförde en storaffär med indiska TCS för två år sedan, om ett nära it-samarbete. Dessutom har Danske Bank en betydande leverans från Indien.
Mikael Dahlstedt säger att flera av de svenska storbankerna har haft en strategi att i stället bygga upp egna verksamheter i Baltikum.
– Det är både utvecklingscenter och datacenter, men där kör de i egen regi. Det är ju ett sätt att komma åt lågkostnadsalternativen utan att lägga ut sin it på en extern leverantör.
En annan tjänst som Mikael Dahlstedt nämner att bankerna blivit piggare på att lägga ut är olika verksamhetstjänster. Ett exempel är att använda Thomson Reuters tjänst för att möta de regulatoriska kraven, ”Know your customer”, för att säkerställa att nya kunder inte omfattas av sanktioner.
Läs också: Digitaliseringen får Handelsbanken att minska antalet kontor
– I de fallen hänger ju it-lösningen med, även om det primärt inte är den tjänsten man köper.
Undersökningen IT Outsourcing study Nordics 2016 är genomförd av analysföretaget Whitelane Research och managementkonsultbolaget PA Consulting. 300 organisationer med över 1000 outsourcingkontrakt ingår i studien.