Den nya lagen ska träda i kraft om två år. Direktivet om betaltjänster (PSD2) ska förbättra säkerheten och öka konsumenternas valmöjligheter. Det ska också göra det enklare för nya aktörer, så kallade tredjepartsleverantörer inom betaltjänster att utveckla nya tjänster och program runt de stora bankernas tjänster.

I korthet innebär det bland annat att startups kan koppla upp sig mot användarnas konton utan att fråga banken om lov.

Om detta kretsade till stor del det fintech-seminarium som SNS arrangerade i Stockholm där det fanns representanter från såväl storbankerna, de nya fintech-leverantörerna i form av Klarna och forskarvärlden.

– Jag skulle säga att PSD2 får en avgörande roll i utvecklingen, sa Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski.

Läs också: Bankernas motstånd mot outsourcing på väg bort – halva branschen tänker lägga ut

Det här kommer sätta press på bankerna, fortsatte Siemiatkowski. Det innebär att konsumenterna kommer att fortsätta erbjudas massa appar för olika privatekonomiska tjänster.

Sebastian Siemiatkowski, Klarna.
Sebastian Siemiatkowski, Klarna.

– Till slut är det inte långt borta innan de inte behöver logga in på sin bank längre – och därifrån är det inte långt tills det kommer en ny aktör och erbjuder dem att ta hand om deras lönekonto också, säger Sebastian Siemiatkowski.

Det ska sägas att de svenska företagen lär få känna på den här nya konkurrensen på mycket nära håll. Stockholm har nämligen utvecklats till en av de viktigaste fintech-hubbarna i Europa.

Enligt Robin Teigland, professor på Handelshögskolan och som specialiserat sig på det här området är Stockholm den europeiska stad efter London som investerarna tror mest på. 658 miljoner dollar har det satsats i fintech i Stockholm under de senaste fem åren.

– De här företagen hade 5500 anställda 2015 och omsatte tillsammans 14 miljarder kronor.

Representanten för den "gamla" bankvärlden, Kristina Söderberg, som är investment manager på SEB Venture Capital, får frågan om de har digital ångest på banken nu.

– Det är klart vi har. Och det är klart att man tänkt att ”oj, vad snabbt det här hände”. För oss är den här utvecklingen både ett hot och en möjlighet. Vi måste våga utmana oss själva, kannibalisera på oss själva, och våga låta kunden ta betalt på ett nytt sätt. Men det är klart att det är svårt. Vi har system från 70-talet, men de gör ju det de ska.

Vad gör då en bank som SEB för att hänga med i utvecklingen? De har under åren investerat i ett femtontal fintechbolag.

Läs också: Google stöttar interna startups för att behålla medarbetare

– Vi behöver göra ett flertal investeringar och vara engagerade i dessa. Men vi är också ute och träffar många startups, vi lär oss mycket och arbetar för att sprida det här tänket ut i organisationen.

Ett annat projekt som SEB dragit igång är ett innovationslab, där anställda får presentera en ny idé som kanske kan omsättas till verklighet.

– Det handlar inte bara om att hitta idéer utan också om att hitta de personer på företaget som har en entreprenörsådra och som kanske kan vara med och vända på den här kolossen, säger Kristina Söderberg.

Sebastian Siemiatkowski på Klarna svarade att han inte tror att det är så innovation skapas – i stället tror han att förvärv är vägen fram för bankerna.

– Det som sker i slutändan av stora teknikskiften är att det sker mycket förvärv. Företag med stora pengapåsar går in och köper mindre bolag. Jag tror det kommer att ske inom fintech också.