Slack har snabbt blivit ett enormt populärt samarbetsverktyg och introduceras i allt fler organisationer. Kanske är det allra mest populärt bland team med yngre utvecklare, vilket i så fall inte är så konstigt.
Slack är ett verktyg som naturligt tilltalar de som växt upp med chatt och aldrig riktigt fattat det där med mejl. Varför ska man skicka brev elektroniskt? Det är faktiskt en väldigt bra fråga. Ibland kan det vara ett bra sätt att kommunicera, men allt som oftast är mejl att betrakta som ett förlegat och ineffektivt sätt att kommunicera. Vi kan inte längre förlita oss på linjär ”skicka vidare”-kommunikation i en värld där vi måste samarbeta tätt utan att sitta bredvid varandra i samma rum.
Det är just där som kommer Slack in i bilden. Slack kan om man vill ses som den efterlängtade e-postdödaren när det gäller interna mejl. Under senare år har allt fler leverantörer tagit upp kampen mot den mejlkultur som finns i många organisationer, men ingen har hittills lyckats särskilt bra. Åtminstone inte i närheten av lika väl som Slack.
Läs också: Slack lånar inspiration från e-posten – börjar med trådade diskussioner
Slack är nämligen i princip lika tillgängligt och enkelt att använda som mejl, men skapar inte samma kaos. Det sker ingen duplicering av meddelanden. Konversationer hålls ihop. Ingen i gruppen riskerar att – medvetet eller omedvetet – lämnas utanför kommunikationen. Kommunikationen är nämligen inte endast tillgänglig för de på mottagarlistan, utan vem som helst även utanför gruppen kan ta del av den och kanske hoppa in om det passar (om inte kanalen är stängd förstås, vilket bör undvikas så långt det är möjligt).
Det är samtidigt busenkelt att skapa nya kanaler för nya syften, vilket har varit en tydlig svaghet hos många av de verktyg vi sett tidigare. Idag måste det gå snabbt att starta ett samarbete eller kunskapsutbyte och vem som helst måste kunna göra det. Om inte kommer verktyget inte överleva många dagar.
Det går inte att komma ifrån att det svävar en aura av hype över Slack. Det är därför svårt att idag avgöra om Slack verkligen förtjänar och kommer behålla sin popularitet. Det ligger något symptomatiskt i att en av de senaste features som släppts är jumbomoji, det vill säga superstora emojis, och att detta basuneras ut med samma kraft som när man senare lanserade röstsamtal.
Samtidigt gäller det att förstå attraktionen med Slack och där spelar emojis och giphys (animerade giffar som det för oss som minns dem som brinnande facklor och dylikt på grå html-sidor i mitten av 90-talet) en inte helt oviktig roll. Med Slack kan teamet på den interna it-avdelningen plötsligt känna en samhörighet med de hippa människorna som arbetar på enhörningarna i San Francisco. De surfar kanske inte på samma vågor eller ens samma hav, men de har likadana brädor. En emoji eller giphy vet inga gränser.
Läs också: Facebook för jobbet inte färdigt för lansering – släpps ”senare i år”
För att förstå på djupet varför Slack blivit så populärt för samarbete kan en jämförelse med traditionella samarbetsverktyg hjälpa till. De traditionella samarbetsverktygen har fokuserat främst på att skapa och administrera ytor för samarbete, med undertexten att samarbete främst handlar om att dela och arbeta med dokument tillsammans. SharePoint nog är det exempel som flest i Sverige har erfarenhet av eller känner till. Saken är bara att det är den direkta kommunikationen mellan människor som är fundamentet i alla väl fungerande samarbeten. Inte den indirekta kommunikationen via dokument och annat innehåll. Så när medarbetarna i en organisation fortsätter sin vana att kommunicera med varandra via mejl, då fallerar alla (dokumentcentrerade) samarbetsverktyg och förvandlas till spökstäder där man i bästa fall lagrar slutresultatet av samarbetet – ifall det är något i dokumentform.
Slack har angripit det här med samarbete från andra hållet. Slack sätter kraft och fokus på den direkta kommunikationen och låter det andra som behövs i ett samarbete så att säga ske ovanpå. Detta är enligt mig hemligheten till varför de lyckas. De har förstått vad grunden för samarbete är och att den konkurrent de ska slå ut är mejlen, inte de traditionella samarbetsverktygen. De senare dör ändå av sig själva så småningom.
Slack har förstås också sina svagheter och då särskilt när det finns behov av mer strukturerad kommunikation och kommunikation på tvärs över grupper. Och framför allt står sig Slack slätt när det gäller kunskapshantering, dokumenthantering och andra förmågor som är viktiga och nära relaterade till samarbete. Slack är idag inte heller ett komplett verktyg ens för teamsamarbete, även om de på senare tid börjat utvecklas till att bli mer heltäckande genom möjlighet till röstsamtal.
Läs också: Slack sprids som en löpeld på företagen – växer snabbast av alla molntjänster
Så på frågan om Slack är det magiska pillret för digitalt samarbete blir svaret nej. Men det beror inte på Slack. Det finns nämligen inget magiskt piller, en medicin som hjälper mot allt. Slack kan definitivt komma att få en central plats i den palett av kommunikationsverktyg som vi behöver ha tillgång till idag och framöver i våra alltmer kommunikations- och samarbetsintensiva verksamheter. Men det behövs andra verktyg som väger upp Slacks svagheter och Slack måste samspela väl med dessa, och vice versa.
Därför byggs moderna samarbetstjänster med öppna api:er som gör att de enkelt kan integreras med andra tjänster. Slack kan enkelt integreras med exempelvis DropBox, GitHub, Trello och Zendesk. Vi får därför inte bli binära i hur vi ser på vår digitala arbetsmiljö. Det ena verktyget utesluter det andra. Det gäller även när vi väljer vilka verktyg vi ska använda när vi kommunicerar. Vi behöver kunna välja rätt verktyg för rätt ändamål och situation.
Min slutsats när det gäller Slack är att vi både behöver och kommer att se fler verktyg som liksom Slack förstått att kommunikation är grunden för samarbete och som stödjer många-till-många kommunikation betydligt bättre än vad mejlen gör. Och just nu har – mycket på grund av att Yammer och Skype gått i stå sedan Microsofts uppköp – Slack tätpositionen bland de kommunikationsfokuserade samarbetsverktyg som finns ute på marknaden. Som intern mejldödare duger den gott.
Befattning: Digital verksamhetsdesigner och vd
Företag: Unicorn Titans
Linkedin: Oscar Berg
Twitter: @oscarberg
E-post: oscar@unicorntitans.com
Hemsida: www.unicorntitans.com
Expertområden: Digitalt samarbete, digitala arbetsplatser, framtidens arbete, digital strategi, tjänstedesign, digital transformering.
Bakgrund: Över 20 års erfarenhet som konsult inom internet och webb, från roller som kravanalytiker och interaktionsdesigner till verksamhetsutvecklare och strateg. Bloggar, skriver och föreläser om digitalisering, socialt samarbete och framtidens arbete. Författare till böckerna ”Collaborating in a Social Era" och ”Den digitala arbetsplatsen”.