I mars köpte revisionsjätten PWC det svenska säkerhetsbolaget Ekelöw. Och PWC är inte den enda revisionsbolaget som blickar mot it-världen. Hela det gäng som brukar kallas the big four, det vill säga PWC, KPMG, Deloitte och EY, går i liknande tankar.

Enligt Rolf Rosenvinge, affärsområdeschef för Cyber Security på PWC, är det en trend internationellt som gör att it-bolagen nu kommer att få tampas med the new kids on the block.

– Frågan är om vi är the new kids on the block. Jag tror att alla i the big four delvis har gjort det här redan, framför allt utanför Sveriges gränser. Från vårt perspektiv handlar det om att göra det kunderna vill, säger han.

– Den omvärldsanalys vi gör är att det är avgörande frågor i den urbanisering och digitalisering som sker. Efter hand ses det inte som it-frågor längre, utan en oundviklig del, och vi följer med kunden. Digitaliseringen driver på väldigt hårt och påverkar allt mer i vår vardag, och till sist är det bolagets intjäningsförmåga som sätts på spel om man inte adresserar de frågorna.

På en annan av de fyra stora, KPMG, verkar man ha gjort en liknande analys, och insett värdet av att vara med på it-tåget inför samhällets digitaliseringsresa.

Anders Nilsson
Anders Nilsson, KPMG.

– It är definitivt ett av våra tillväxtområden. För ungefär två år sedan började KPMG ett strategiskt initiativ för att utveckla vår kompetens inom it-säkerhet. Vi har rekryterat väldigt mycket folk globalt, och har även gjort ett antal förvärv runt om i världen, säger Anders Nilsson, som är ansvarig partner för it-tjänster på svenska KPMG.

Än så länge är it-delen ganska blygsam, om än växande. KPMG har cirka 1 700 anställda i Sverige. Av dessa jobbar cirka 50 renodlat med it, och av dessa är det ungefär 20 som jobbar med it-säkerhet. På nordisk nivå har man ett större gäng, runt 120 personer, mycket tack vare förvärvet av finska Trusteq med ett 50-tal medarbetare.

– Vi jobbar med de frågorna på nordisk nivå och har en plan att fördubbla både antalet anställda och omsättning inom it-säkerhet. Strategin är att rekrytera, men även att köpa bolag när tillfälle ges. Vi jobbar även inom andra it-områden som rådgivning inom digitalisering, iot och kring affärssystem och att de måste vara mer affärsdrivande, säger Anders Nilsson.

Stort it-fokus för revisionsbolagen ligger alltså på säkerhet, och det finns ganska naturliga skäl till det, säger Anders Nilsson.

Läs också: Här är nästa bolag som ska in i det nordiska konsultgyttret

– Det är ett intressant område. Det handlar mycket om risk och ligger därmed nära det vi som revisionsbyrå håller på med. Det är många styrelser som hör av sig till oss och frågar om hur bra vi är på området eftersom de läser om hoten och undrar hur de ska hantera dem, så det är tydligt att frågan blir allt viktigare.

Så nu kommer ni snart också göra som PWC och köpa ett it-säkerhetsbolag i Sverige?

– Det är inte helt otroligt. Köp är som sagt en del av vår uttalade strategi. Hittar vi rätt kan det mycket väl hända.