Med informationsmängder som bara blir större och större – blir lagringsmarknaden allt hetare. Enligt analysföretaget Gartner växer omsättningen för den mjukvarubaserade lagringen från 16,7 miljarder dollar i år globalt till 18,8 miljarder 2018.

Samtidigt är marknaden i kraftig förändring, både som en följd av den mängd förvärv som gjorts bara det senaste halvåret och som en följd av teknikskiften.

Greger Jerlehagen som är en av de riktiga veteranerna i den svenska lagringsbranschen med 20 års erfarenhet från bland annat Compaq, EMC och nu systemexpert på Cisco, säger att det aldrig hänt så mycket på marknaden som det gör nu.

Läs också: Här är Oracles nya molnsatsning – Cloud Machine

– Förändringsfaktorn har ökat dramatiskt på sistone. Hela digitaliseringen av samhället hamnar ju i datahallen till slut.

Han säger att konsolideringstrenden i branschen drivs av kravet på snabbhet.

– Konsolideringen gör att det blir färre spelare, säger Greger Jerlehagen. Det går också hand i hand med att fler vill ha integrerade lösningar, färre spelare kan erbjuda kompletta portföljer. Det drivs å sin sida av snabbhet. Företagen har inte tid med det här – de vill ha färdiga lösningar. Samtidigt poppar det upp många nya företag, men de har en tendens att bli uppköpta av de stora.

Förra året la Dell beslag på EMC, Seagates förvärvade Dot Hill, Western Digital köpte Sandisk – som i sin tur tagit över Fusion io bara något år tidigare. Därtill har IBM köpt Cleversafe och Netapp Solidfire, och listan kan göras längre.

Förutom förvärven ser Greger Jerlehagen tre andra starka trender på lagringsmarknaden.

– En stark trend är ju att flashdiskar ersätter vanliga diskar – men det är egentligen mer en naturlig utveckling än en trend – det sker i takt med att flashdiskarna blir mer kompetenta och billigare.

En mer genomgripande förändring på lagringsmarknaden är att utvecklingen går från att ha varit en separat del till att det går mot konvergerade eller – det senaste – hyperkonvergerade lagringslösningar.

– Vad det framför allt innebär är att det blir enklare, säger han. I de konvergerade lösningarna är lagringen fortfarande en separat del vid sidan av nätdelen och serverdelen – men där leverantören sköter integrationen dessa emellan. När det gäller de hyperkonvergerade så har man gått steget längre – och slagit ihop allt från början. I stället lägger man en intelligent programvara ovanpå servrarna.

Jerlehagen säger att de hyperkonvergerade lösningarna också ändrar sättet att skala upp: Där köper man noder i stället, och om det börjar bli fullt kan man bara köpa flera – det är inte så dramatiskt.

– Det här lämpar sig väldigt väl för mindre företag eftersom de då inte behöver ha en hel serveravdelning. Men det kan också passa storföretagens lokala avdelningar. När det gäller de större företagen – då går det inte att ersätta allt på en gång, så för dem kommer det att ta lite mer tid.

Läs också: Den här servern är liten som en Raspberry Pi och har 13TB ssd-lagring

– Men överhuvudtaget är en stark trend att marknaden rör sig bort från specialiserade storagelösningar till mer standardiserade.

En tredje stark trend som Greger Jerlehagen pekar på är, förstås, molnet.

– I och med molnutvecklingen kan företagen börja fundera över vad de verkligen behöver ha i sina egna datahallar.

Enligt en undersökning från 451 Research kommer Amazon Web Services och Microsoft Azure båda att ha klättrat upp på listan över världens största lagringstjänster inom enterpriseområdet redan 2017. En utveckling som Greger Jerlehagen ser som naturlig.

– Ja, eftersom molnet har kommit in som alternativ är det naturligt att de här spelarna kommer in och blir stora spelare. Men å andra sidan växer den information som behöver lagras så själva marknaden blir också större.