Nej, det är inte direkt en överraskning att Chrome nu passerar Internet Explorer och landar på 41,7 procent mot Internet Explorers 41,4 procent av den totala browsermarknaden, enligt det amerikanska analysföretaget Net Applications. Den siffran inkluderar även Edge.

Amerikanska Computerworld har tidigare tittat på den långsiktiga trenden och förutspått att skiftet skulle ske i slutet av maj. Men på slutet har förflyttningen alltså tagit mer fart.

Läs också: Falska annonser sprider ransomware på gamla Android-telefoner

Raset för IE började i augusti 2014 när Microsoft tvingade sina kunder att uppgradera till IE11 om de ville fortsätta få säkerhetspatchar. I stället valde då många att gå över till Chrome. IE har gått ner 29 procent sedan augustinoteringen 2014 – mer än någon webbläsare tidigare fallit.

Men det finns andra som pekat ut Chrome som den dominerande browsern redan innan Net Applications nu gör det. Irländska Statcounter räknar annorlunda och de hävdade redan 2012 att Chrome passerat IE. I deras aprilsiffror är Chrome vida överlägset IE som den mest använda browsern med en andel på 60,5 procent mot IE och Edge.

För fyra år sedan när Statcounter först petade ner IE hävdade Roger Capriotti, marknadsansvarig för Internet Explorer att Net Applications sätt att räkna var vida överlägset. Nu har även den sista räddningsplankan försvunnit och IE har nu inte mycket statistik kvar på sin sida.

Läs också: Har Microsoft förlorat slaget om webbläsaren? Edge går ännu sämre än Internet Explorer

Även Firefox fortsätter backa enligt Net Applications. I dag är deras andel nere på samma nivå som den låg på 16 månader efter att den introducerats – 9,8 procent. Safari och Opera ligger ungefär som tidigare med 4,9 respektive 1,9 procent av webbläsarmarknaden.