När Intel nyligen meddelade att man ska göra sig av med 12 000 anställda, elva procent av personalstyrkan, så blev analysen direkt att företaget ska dra sig tillbaka från pc-marknaden. Nu kommer klara tecken på att Intel åtminstone minskar engagemanget vad gäller klientenheter.

Intel lägger ner utvecklingen av två nya Atom-processorer avsedda för smartmobiler och surfplattor. De två tänkta processorerna har arbetsnamnen Sofia and Broxton.

Läs också: Tuffa tider för chipptillverkare – försäljningen faller

Det här innebär att Intel inte kommer att ha några vettiga, moderna alternativ för tillverkare av smartmobiler. I klartext: Intel överger marknaden för smartmobiler och surfplattor. Den enda öppningen på den fronten just nu är att det ska komma nya processorer i Apollo Lake-familjen som är tänkta att användas i enkla pc, till exempel hybridmodeller. Sådana kan möjligtvis användas i avancerade smartmobiler, även om det är svårt att se vitsen med det.

Som läget är just nu använder Microsoft Armprocessorer i sina smartmobiler. En förhoppning i vissa läger har varit att nästa generation Microsoftmobiler, med det tänkta modellnamnet Surface, skulle vara försedda med Intelprocessorer och därigenom kunna köra 32-bitars Windowsprogram. Det skulle i så fall ha kunnat bli en räddningsplanka för Windowstelefonerna, även om det känns som en långsökt förhoppning. Så blir det hur som helst inte.

Läs också: Dags att uppgradera datorn? Intel har precis släppt en 22-kärnig processor.

På sikt kan man tänka sig att även intresset för pc-processorer minskar från Intels sida. Den strategi som har presenterats handlar mer om processorer för iot-lösningar, minneskretsar och lösningar för 5g. Att lägga ner utvecklingen av nya mobilprocessorer är verkligen ett tecken på att Intel menar allvar med den strategin.