Efter att Sony Mobile gjorde sig av med omkring tusen ingenjörer från sitt utvecklingskontor i Lund har staden hoppats på en stor etablering som kan fånga upp en del av kompetensen.

Och nu kommer en sådan till stånd när tyska elektronikkoncernen Bosch väljer Lund som etableringsort för sin första utvecklingsenhet i Skandinavien. Redan har de anställt 50 experter inom mjuk- och hårdvaruutveckling – men det ska bli fler.

– Sverige är ledande när det kommer till forskningsområden inom information och kommunikationsteknologi vilket vi betraktar som en optimal miljö för det nya ingenjörscentrat. Vi har stora förhoppningar på Lunds begåvade experter inom mjukvara och it, säger styrelseledamoten Dirk Hoheisel i en kommentar till etableringen.

Läs också: Storaffär skapar ny telekomjätte på svenska marknaden

Tyska Boschkoncernen är en gigant – med ungefär 375 000 anställda världen över och en omsättning på 70,6 miljarder euro. Den nya utvecklingsenheten i Lund ska arbeta inom affärsområdet mobility solutions – där det nya Lundakontoret ska utveckla komponenter inom uppkopplade fordon, säkerhetssystem för bilar och för e-bikes och motorcyklar.

Etableringen sker i forskningsbyn Ideon.

Som Computer Sweden tidigare har skrivit har flera startups bildats i staden under det senaste året, efter Sony Mobiles neddragningar. Även kinesiska Huawei har aviserat satsningar.