Apple ska tillsammans med tyska programjätten SAP leverera appar som är speciellt avsedda för Iphone och Ipad, och som använder sig av minnesdatabasen Hana och en ny uppsättning utvecklingsverktyg för Apples IOS-plattform.

– SAP är den ideala partnern för att hjälpa oss att verkligen förändra hur verksamheter kan drivas genom Iphone och Ipad, säger Apples vd Tim Cook.

Läs också: Apple tar sikte på pc-användare – men Microsoft har inget att frukta

Som en del av det här ska SAP utveckla appar för Ios som byggs med Apples programmeringsspråk Swift. Som ett exempel kan en app möjliggöra för läkare att dela patientdata med annan sjukvårdspersonal.

Den nya Hanabaserade molnplattformen SDK för Ios ska innebära att utvecklare kan bygga sina egna appar på SAPs S/4Hana-plattform medan de kan dra nytta av funktioner för Iphone och Ipad som Touch-ID, lokaliseringstjänster och meddelanden.

Ett nytt designspråk kommer att kombinera SAPs användarinterface Fiori med Ios-upplevelsen, uppger företagen.

SAP har en global community som består av 2,5 miljoner utvecklare, och en ny SAP Academy för IOS kommer att erbjuda dem verktyg och utbildning för det här området.

Läs också: Svängdörrar på SAP – nu flygs en ny Nordenchef in

Projektet kommer att börja rullas ut under året, uppger SAP.

Rob Enderle, analytiker på Enderle Group, säger till IDG News att Apple måste få upp försäljningen av Iphone och Ipad.

– Om de kan skapa ett intryck av att SAP körs bättre på Apples prylar än Googles så kan de få ett försprång gentemot Android. Samtidigt har inte enterprise-människor särskilt mycket att säga till om när det gäller vilka telefoner användarna köper, och användarna jagar i regel inte erbjudanden som SAP.