I går meddelade Microsoft att det finns 300 miljoner ”aktiva enheter” i världen som kör Windows 10. Det antalet har nåtts efter en ökning med 30 miljoner enheter under de senaste fem veckorna.

Ökningen kan tyckas imponerande, men faktum är att ökningstakten för Windows 10 har avtagit markant. För februari, mars och april har den månatliga ökningen legat på mellan åtta och elva procent, enligt analysföretaget Net Applications. Det kan jämöras med 28 procent för september, 21 procent för oktober och 20 procent för januari.

Läs också: Här är nyheterna i Windows 10 Anniversary Update

Resonemanget hos Microsoft verkar vara att kampanjen med gratis uppdatering till Windows 10 dels har fyllt sitt syfte vad gäller nya användare, dels inte ger så mycket effekt längre. Det är alltså dags att avsluta den, vilket sker 29 juli.

Ett skäl till att Microsoft pratar offentligt om att gratis uppgraderingar upphör är naturligtvis att övertyga de som varit skeptiska hittills att slå till:

– Snart är det för sent. Det är slut med gratis uppgraderingar 29 juli och vi vill vara säkra på att du inte missar det, säger Yusuf Mehdi som är en av cheferna för Windowsenheten på Microsoft.

Av de 300 miljoner enheterna som kör Windows 10 tros 259 miljoner vara persondatorer och resten surfplattor, smartmobiler och Xbox-enheter, skriver IDG News.

Läs också: Leverantörerna laddar för Windows 10-feber på företagen

Den som missar deadline för gratis uppgradering får räkna med att betala runt en tusenlapp. I USA kommer uppgradering till Windows 10 Home att kosta 119 dollar, cirka 960 kronor.