Dag Kittlaus, norrmannen som skapade Siri, har tagit ett kliv till med sin nya röststyrda digitala assistent Viv som visades upp på ett event i New York i går.

Viv klarar betydligt knepigare och mer komplexa frågor än både Siri och Cortana genom att skriva sin egen kod i realtid – på bara 10 millisekunder kan den skapa ett nytt program, skriver Techcrunch som också anordnade eventet.

Tekniken kallas dynamic program generation och innebär att en artificiell intelligens som Viv förstår avsikten med en fråga och kan generera ett program för att bäst besvara den.

Läs också: Han vill slita oss från våra skärmar – "Det bästa gränssnittet är inget gränssnitt"

För att demonstrera det fick Viv under eventet bland annat svara på frågan om det regnade i Seattle för tre torsdagar sedan. Dessutom beställde Dag Kittlaus blommor, bokade ett hotellrum, betalade tillbaka ett lån till en vän och bokade en taxi i rask takt när han visade Viv. Den digitala assistenten klarade utan problem att boka in en taxi av rätt storlek när den blev ombedd att boka en taxi för sex personer.

Till skillnad från de digitala assistenter som används nu kan Viv skala när nya funktioner eller appar läggs till, dessutom klarar den att lagra frågor vilket gör att den kan svara på följdfrågor utan att börja om igen, till skillnad från Siri som har ett kortare minne.

Enligt Tech2 tänker sig Dag Kittlaus att Viv i framtiden blir en marknadsplats där det går att köpa vad som helst genom att bara använda rösten, något han kallar “conversational commerce.”

Läs också: Bottar är de nya apparna – därför pratar alla om nya plattformstrenden

Dag Kittlaus var med och lade grunden för Siri 2007 och hade då en liknande vision av hur Siri skulle användas. Men 2010 köpte Apple företaget för 200 miljoner dollar, motsvarande ungefär 1,6 miljarder kronor.

Och nu drar även Viv intresse till sig – Washington Post har rapporterat om att både Facebook och Google ska ha lagt bud på Viv. På en direkt fråga under eventet om vilka som uppvaktar honom om Viv svarade Dag Kittlaus lite undvikande:

– Ja, ni har väl hört om dem, ni kan väl läsa om det antagligen.