I dataålderns gryning kom utvecklarna från ett flertal olika yrken och tog sig an alla möjliga uppgifter. Allt för att få mjukvaran att fungera. I takt med att branschen mognade och utvecklades blev jobben allt mer specialiserade. Samma mönster går nu igen i en annan het och växande bransch, big data.

Den spaningen kommer från rektorn för Northeasterns Universitys campus i Silicon Valley, PK Agarwal. Jobbar man med big data i dag betyder det att uppgifterna kan vara allt från att genomföra omfattande dataanalyser till att i princip vara en digital vaktmästare. Man hugger in där det behövs.

– Det är som inom medicin, man börjar skaffa sig specialistområden, säger PK Agarwal till IDG News.

Läs också: 4 toppengrejer med att vara dataanalytiker

Men bara för att en bransch specialiseras betyder inte det att specialisterna ploppar upp som svampar ur marken. Det råder brist på välutbildade dataanalytiker, så kallade data scientists.

Lösningen har blivit att det skapats en slags informell roll som i USA kallas citizen data scientist, vilket närmast kan översättas till verklighetens dataanalytiker. Alltså personer med annan it-kompetens som lär sig det nödvändigaste för att klara av uppgifterna de möter.

Enligt PK Agarwal leder denna utveckling till en splittring av yrket. Och ett splittrat förhållningssätt till både verktygen och utbildning.

– Det brukade vara så att alla som jobbade i affärsvärlden behövde lära sig Powerpoint och Excel. Troligen är det så att inom fem år så har Microsoft något som kombinerar Ecxel, R och Tableau. Det är en naturlig utveckling. Om det då finns den här nya kategorin av citizen data scientists måste de behöva nya verktyg, säger han.

Läs också: 10 kompetenser som ger bättre chans till påökt

De här mer informella dataanalytikerna kan få tillgång till den nya kunskap som krävs på olika sätt, på olika platser och med olika fokus. Till och med de som redan är specialiserade, de riktiga kärnanalytikerna, är i färd med att vässa sina färdigheter än mer för att möta efterfrågan. På samma sätt blir traditionella affärsmän allt bättre på analysera och presentera data.