Stockholms sju it-kluster:


Fintechstekarna.

Norrmalm/Östermalm, med gångavstånd till Stockholms finanskvarter runt Stureplan. Här sitter de hajpade bolagen som utvecklar betalningslösningar, banktjänster eller jobbar med kryptovalutor. Izettle, Klarna, Tink, KNC Miner, Trustly. En fördel med läget: Det är krypavstånd till i stort sett samtliga riskkapitalister. En risk: Kvarteren har sett mer än en bubbla blåsas upp och spricka genom åren.


Spelhipstrarna.

Södermalm. I motsats fintechbolagen är spelutvecklarna vinstmaskiner av rang – men de huserar på det lite billigare söder (den genomsnittliga lokalhyran på Norrmalm/Stureplan ligger på 2400–4600 kronor per kvadratmeter mot 1800–3500 kronor på Södermalm. Här finns företag som Mojang, Dice (EA), Avalanche och Paradox Interactive. Därtill kommer ett antal avknoppningar från de här bolagen.

Läs också: Följ med till garaget där Ericssons anställda leker startup


Hötorgsindierna.

Hötorgsskraporna. Här har både TCS och Wipro slagit sig ner, och kan till och med vinka till varandra däruppe. Och bara några hundra meter därifrån sitter det tredje offshorebolaget HCL i korsningen mellan Sveavägen och Kungsgatan. Senaste tillskottet på offshorescenen Tech Mahindra har inte kommit in i gänget och får sitta lite längre bort på Norrtullsgatan.


Kistagubbarna:

Gammel-it var det här. I det som en gång var Stockholms outtalade och uttalade it-mecka, Kista, sitter de kvar, fast tio år äldre: IBM, Microsoft, Fujitsu, Atea och Symantec. Inte mycket att orda om. De lär sitta där länge än.


Ericssongrannarna.

Kista här med. Förutom att husera de amerikanska jätteleverantörerna har Kista också lyckats med att både locka till sig telekomdrakarna och att få dem att stanna kvar . Ericsson, Nokia, Tele2, Brightstar och Samsung. Och om Ericsson etablerat sig på ett ställe är de kinesiska leverantörerna aldrig långt borta – och såväl Huawei som ZTE har mycket riktigt valt Kista som sin utpost i huvudstaden.


Citykonsulterna.

Stockholm City. De börsnoterade konsulterna i mellansegmentet väljer att sitta centralt – har de hyfsad beläggning behövs inte så stora lokaler, för priserna är ju som de är. Undantaget är väl Tieto vars anställda måste ta sig till Värtahamnen – vilket kanske är en bra sporre för att befinna sig ute hos kund. Annars sitter Knowit, HiQ, Ework, Acando, Avega i de centrala delarna.


Interaktiv karta: Här samlas it-bolagen

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning