Tittar man närmare på Stockholmskartan är det lätt att se mönstret: Samma typer av företag trängs på samma ytor. De hajpade företagen inom finansiell teknik, fintech, växer till exempel inte fram bland telekomjättarna i Kista – trots att det finns mycket teknikkompetens och erfarenhet i de trakterna, och trots att till exempel Ericsson gjort sig av med mycket folk de senaste åren.

I stället har de lagt sig tätt tillsammans i närheten av Stureplans finanskvarter. För ett par år sedan var det Södermalm som uppmärksammades till och med internationellt för alla de spelutvecklingsbolag som föddes och växte upp där.

Läs också: Digitaliseringen skakar om bankvärlden. Har storbankerna någon chans att överleva?

Robin Teigland, som är professor vid Handelshögskolan, har tittat närmare på den framväxande fintechindustrin – och hon säger att det blir en väldig styrka om företag ligger så nära varandra som i Stockholm.

– Jag är nätverksforskare i botten och jag kan ju se att en sak som verkligen underlättar för fintech-bolagen i Stockholm är att företagen ligger så tätt. Folk förstår till exempel inte hur viktigt det är att gå ut och luncha tillsammans. Det är när vi lunchar eller fikar som informell kunskap utbyts, vi överför den mellan varandra och testar våra idéer.

– Det blir överhuvudtaget väldigt mycket utväxling. Folk byter företag, de får nya jobb och nya projekt och då överförs också väldigt mycket kunskap. Det är en av förklaringarna till att Silicon Valley blivit så framgångsrikt och jag tror Stockholm ligger långt framme också. Och det är en kulturgrej, det är inget man skapar över en natt.  

Läs också: Är Kista för smutsigt? Nu ska Sveriges it-centrum städas.

Men det är inte bara startups inom olika områden som bildar kluster i huvudstaden. Också om man ser på de etablerade spelarna tenderar de att sätta sig nära varandra. Så har till exempel telekomleverantörerna samlats i Kista – och de indiska offshoreleverantörerna är grannar i Hötorgsskraporna.

I Kista (och grannorten Akalla) har också de internationella etablerade it-jättarna sina säten: Microsoft, IBM och Fujitsu för att ta några exempel.

Nästa sida: Stockholms sju it-kluster

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning