Tre leverantörer som sällan drar till sig så mycket uppmärksamhet, utan verkar i det dolda – men som är bra temperaturmätare på smartphone-marknaden – befinner sig i rejäl uppförsbacke. Det skriver nyhetstjänsten Bloomberg som nu varnar för att smartphone-marknaden därför kommer att gå från dålig till värre.

Det är Pegatron, som monterar ihop Iphones, som uppger att försäljningen under april dök med 16 procent. Minebea som tillverkar lysdioder för mobiltelefoner har dragit ner sina prognoser både när det gäller omsättning och vinst.

Läs också: Video: Nu rasar Iphone-försäljningen för första gången någonsin

Och Japan Display som tillverkar skärmar till Apple och andra uppger att deras vinst faller så kraftigt att de kommer att göra förlust för helåret – och de har nu dragit tillbaka den utlovade utdelningen till aktieägarna.

De asiatiska komponenttillverkarna befinner sig i en tidig fas av leveranskedjan och deras resultat brukar därför ofta uppfattas som en signal för vad som väntar giganter som Apple, Samsung och Xiaomi.

– Smartphone-marknaden kommer att fortsätta backa i år, säger Richard Ko, analytiker på KGI Securities till Bloomberg. Konkurrensen blir värre och priserna väntas fortsätta falla.

Ett bakomliggande skäl till att den globala smartphone-marknaden går så trögt är att försäljningen i Kina saktat in.

Läs också: Apple köper skärmar till nästa Iphone av Samsung – för miljarder

När Apple rapporterade för sitt senaste kvartal i slutet av april tappade de omsättning för första gången på ett decennium. Iphoneförsäljningen gick ned med 16 procent jämfört med motsvarande period förra året.