Telenor blev först ut i Sverige med Facebook at Work, nu följer konsultföretaget Evry efter. 6000 anställda ska in i nätverket.

– Vi vill ha den här dynamiska samlingspunkten som behövs för ett företag som finns på 50 platser, säger Evrys CTO Magnus Mühlenbock.

Evry började använda nätverket på it- och marknadsavdelningarna i mars och pilotgruppen har växt sakta sedan dess. I dagsläget har runt 200 anställda anslutit sig, men från första juni ska samtliga anställda börja använda Facebook at Work.

Läs också: Facebook för jobbet inte färdigt för lansering – släpps ”senare i år”

Konsultbolaget ser inte Facebook at Work som en tjänst som ska ersätta det egna intranätet med tidrapportering, dokumentdelning och liknande funktioner. Istället blir det ett komplement och en kommunikationsplattform för de anställda – och ett sätt att minska det interna mejlandet.

– Det saknas just nu funktioner i Facebook at Work som krävs för att det ska vara ett intranät. Men det är inte vad vi vill ha, vi vill ha Facebook-funktionerna och en social plattform, säger Magnus Mühlenbock.

Över 60 000 företag världen över ska stå på kö för att få prova Facebook at Work, och bara en bråkdel har släppts in hittills. Plattformen är tänkt att släppas i skarpt läge senare i år, men något datum är inte satt.

Evry har tidigare testat Microsofts samarbetsverktyg Yammer, som har vissa liknande funktioner. Redan där fick de bra kommunikation mellan anställda från olika kontor, men Magnus Mühlenbock tycker att Facebook at Work hittills visat sig vara bättre som digital knutpunkt – dessutom vet alla hur det fungerar.

Läs också: Snart kan ditt företag ha Facebook som intranät – Facebook at Work klart att lanseras

– Folk förstår intuitivt vad det är, vi behöver inte skicka ut en manual och berätta hur de använder Facebook, säger Magnus Mühlenbock.

Är det några funktioner ni använt mer än andra? 

– Ur ett infrastrukturperspektiv är vi väldigt nöjda att vi har bra kontroll på vilka som använder Facebook at Work. Annars är det är i mångt och mycket identiskt med vanliga Facebook. Egentligen kan du fråga dig vad du tycker är bäst med Facebook, för det kommer att vara likadant på Facebook at Work.