Tvärtom räknar många med ökade kostnader för sina molntjänster framöver. Detta enligt en amerikansk undersökning från UBS Group, gjord bland 505 beslutsfattare inom it. Det skriver Wall Street Journal.

Läs också: Hemlighetsfullt Amazon har stora molnplaner för Sverige

Fler än hälften av de tillfrågade uppger att den totala kostnaden för molntjänster inte förändrades alls under det senaste året, eller att de minskade bara marginellt. 15 procent, mest bland storföretagen, uppger att kostnaderna under året ökade.

För medan leverantörer som Amazon och Microsoft hela tiden sänker priserna för en del tjänster för att locka upp företagen i molnet så står de priserna ofta bara för en liten del av hela notan. Den totala prissänkningen är inte alls så stor som man kan få intrycket av, säger Eric Sheridan, operativ chef på UBS.

En del molntjänster blir billigare tillägger han. Men leverantörernas drag att blanda ihop produkter och tjänster tillsammans under molnerbjudanden gör att totalkostnaderna hålls uppe. Dessutom passar många företag på att expandera sina aktiviteter i molnet, eller migrerar sina system för första gången – vilket också håller kostnaderna uppe.

Läs också: Microsoft och Google kraftsamlar för att hota Amazon i molnet

55 procent i undersökningen tror att kostnadsbilden det närmaste året ligger ganska still medan 20 procent tror att kostnaderna går upp.

Dave Bartoletti, chefsanalytiker på Forrester Research, säger till Wall Street Journal att han sett en avmattning i molnleverantörernas prissänkningar, jämfört med de senaste åren. Samtidigt tillägger han att det ändå oftast är billigare att använda sig av molnlösningar än att köra infrastrukturen själv.