Det finns olika sätt att lyckas med en karriär som utvecklare, men chansen ökar om man drar lärdom av andras misstag. Här är sju misstag som du bör undvika.

Misstag 1: Stanna för länge

I dag är det ovanligt med utvecklare som stannar mer än tio år på samma företag. På många sätt är det fördömligt att stanna länge, men de som bara har varit på ett enda företag kan komma att upptäcka att de hamnar tokigt när företaget behöver skära ner. Det är svårt att ange någon optimal längd för en anställning, kanske kan fyra år vara ett bra riktmärke.

Misstag 2: Byta jobb för ofta

Vissa chefer blir oroliga om de ser att personer byter jobb ofta och tvekar att anställa dem. Men det finns även nackdelar för individerna själva. En nackdel är att man kanske inte får erfarenhet av hela produktcykler och inte heller får känna ägarskap för en produkt. I stället blir man en legosoldat som dyker upp under korta perioder.

Läs också: Sex saker som gör it-proffs till bra ledare

Misstag 3: Tacka nej till befordran

Det är inte självklart att tacka ja till en befordran och bli chef. Det är långt i från självklart att en bra utvecklare blir en bra chef, eller trivs med att vara chef. Men man bör inte avfärda en sådan karriärväg kategoriskt. Efter 20 år kan det vara svårt att hålla liv i en karriär som utvecklare, inte minst finns risken att löneutvecklingen planar ut. Det kanske är läge att prova på att vara chef?

Misstag 4: Strunta i att vara mentor

Chansen är stor att du får bättre insikt i tekniska frågor om du försöker lära ut dem till yngre kollegor. Och du blir skickligare på att hantera människor om du tränar genom att vara mentor för yngre medarbetare. Det här är inte minst viktigt om du vill satsa på en karriär som chef.

Misstag 5: Hålla sig till stacken

Djupa kunskaper om en teknikstack gör dig säkert väldigt värdefull för din nuvarande arbetsgivare, men kanske inte är bäst i längden för din karriär. Alla tekniklösningar som man lär sig påverkar hur man tänker. Den som till exempel håller sig till C# och Dotnet i alla lägen riskerar att bortse från optimala lösningar som innefattar andra plattformar.

Läs också: 13 färdigheter som är ett måste för en topputvecklare

Misstag 6: Hålla tyst

Utan att hemfalla allt för mycket till stereotyper kan man kanske konstatera att utvecklare i allmänhet inte är lika pratsamma som folk med vissa andra yrkesroll. Men att kunna prata med kunder och användare kommer garanterat att leda till bättre mjukvaror och, på sikt, en mer framgångsrik karriär.

Misstag 7: Strunta i en plan

Det kanske inte är nödvändigt att göra en strikt karriärplan som ska följas till varje pris. Men det kan vara klokt att göra en lista över erfarenheter och färdigheter som man vill skaffa sig och att uppdatera listan varje år.