SAP:s stora utmaning är att gå från att en produkt som fungerar som en sedelpress, företagets stora affärssystem som dominerar verksamheten, till att många mindre produkter och tjänster ska stå för omsättningen. Det blir än svårare när den nya stora produkten, datahanteringsplattformen Hana, inte är dominant på sin marknad på det sätt som affärssystemet R3 var.
Omkring 1300 företag har hoppat på den senaste sviten S/4Hana som släpptes för drygt ett år sedan men undersökningar har visat att många stora företag tvekar över om det nya systemet verkligen är värt den stora investeringen.
Läs också: Minst 36 stora SAP-kunder under attack - missade en patch för sex år sedan
Kort sagt, SAP är lite vilset just nu och provar sig fram med många olika typer av lanseringar. Det handlar ofta om intressanta tjänster och produkter, men det är svårt att se en röd tråd i form av en sammanhållen strategi.
Det här visar sig på SAP:s stora konferens Sapphirenow i Orlando i Florida som pågår just nu. Den kanske mest intressanta nyheten är en lösning för att köra Hana på Microsofts molnplattform Azure. Dessutom presenteras integrationslösningar som innefattar Microsofts molntjänst Office 365 och molntjänster från SAP.
Microsoft och SAP borde ha mycket att vinna på att samarbeta. Det är inte ovanligt att stora koncerner använder SAP:s affärssystem centralt och Microsofts ute på dotterbolag. Med ett utökat samarbete kan de båda företagen gemensamt stänga ute konkurrenter som Oracle.
En annan intressant nyhet är Hana Edge Edition. Det är en variant av Hanaplattformen avsedd för små och medelstora företag. Den säljs av SAP-återförsäljare, med säljargument som att det finns färdiga analys- och visualiseringslösningar och funktionalitet för att hantera it-drift på ett bättre sätt. SAP satsar även på att erbjuda hybridlösningar för Hana, alltså att hjälpa företag att köra Hana både lokalt på egna servrar och i molnet.
Av lite annan karaktär är Realspend, en ny mobilapp för att hålla koll på budgetar och kostnader i realtid. Det är en molnbaserad lösning som utan att data dupliceras ska erbjuda aktuella lägeskollar på ekonomin i ett företag. Olika anställda, till exempel affärsområdeschefer, ska kunna se verksamheten ur olika perspektiv.
Läs också: Svängdörrar på SAP – nu flygs en ny Nordenchef in
I botten för Realspend finns molnvarianten av Hanaplattformen.
Slutligen, en mer nischad lösning: Exchange Media Platform, kallad XM. Det är en webblösning för att hantera ett nätverk bestående av annonsörer och publicister. Tanken är att eliminera mellanhänder vad gäller digitala annonser. Bland säljargumenten märks relatidsanalyser och möjligheter att hantera riktade kampanjer. I botten för XM finns... Hana.
Det verkar inte vara något fel på någon av produkterna eller tjänsterna som lanseras under Sapphirenow. Men för att vara en jättekonferens av en jätteleverantör inom it så känns det rätt tunt vad gäller lanseringar som verkligen övertygar.