Robotchefer kommer snart att bli verklighet spår analytikerna. Inte mer än rätt kanske, nu när de till och med kan klå oss i avancerade spel som Go.

Enligt Gartner kommer tre miljoner människor att ha en robotchef om bara två år, och det beror på maskinernas känslokalla inställning till oss. En AI tittar på siffror, och bryr sig inte om relationer.

– En förmans uppgift skiftar allt mer mot att övervaka de anställdas prestationer genom mätverktyg som är direkt kopplade till hur mycket de producerar och till kundutvärderingar, säger Gartner-analytikern Frances Karamouzis till Computerworld.

Läs också: Den här brutalt ärliga jobbannonsen har väckt enormt intresse

Hon menar att en robot gör jobbet minst lika bra som en mänsklig chef när det kommer till att fatta beslut enbart utifrån siffror. Samtidigt blir verktygen för att mäta och analysera prestationer allt mer finslipade.

Men mänskligheten är inte helt uträknad – ännu.

– Smarta maskiner är helt enkelt inte tillräckligt nyanserade för att hantera komplexa mänskliga relationer, och därför kommer människor att fortsätta att ta hand om sådant som kreativt ledarskap, arbetsplatsrelationer och strategisk planering, säger Frances Karamouzis.

Däremot kan vi på sikt se chefsteam bestående av robotar och människor som jobbar ihop. En kall analytiker, och en varm medmänniska – eller bad cop, good cop, om man vill se det så.

Läs också: Stor brist på dataanalytiker – då skapas nya yrkesroller

– Mänskliga chefer kommer att jobba ihop med smarta maskiner på ett sätt som låter dem använda maskinens förmågor och styrkor, men åtminstone under de kommande fem åren kommer smarta maskiner snarare att ta hand om taktiska och kvantifierbara chefsuppgifter än sådana som rör människor, säger Frances Karamouzis.