Cloetta har tagit stora och viktiga steg mot molnet. Satsningen har bromsat in för ingen kan riktigt ge en helhetsbild av hur man flyttar de viktiga affärssystemen till molnet, enligt it-chefen Magnus Nilsson.

Det är inte konstigt att en enstaka person inte kan ge hela svaret. Det finns fem stora bitar som måste samspela när man flyttar sina applikationer till molnet: strategi, inventering, säkerhet, migrering och kontroll.

Strategin hjälper till att beskriva hur molnsatsningen ska se ut. Den hjälper också till att beskriva kraven som ställs på lösningen, särskilt kraven på informationssäkerhet. I nära samspel med strategin behöver man göra en applikationsinventering. Inventeringen visar applikationer organisationen använder och vilka krav de ställer på en molnlösning.

Läs också: Hotfulla moln över smartphone-marknaden – här är tecknen på annalkande kris

Molnsäkerheten löser sig inte av sig självt. Identitets- och åtkomsthantering för anställda, partners och kunder måste hanteras. Molnlösningarna behöver skyddas mot intrångsförsök och överbelastningsattacker. Kryptering på applikationsnivå ger ett utökat skydd vid intrång men ställer också krav på en säker nyckelhantering.

Det behövs också en driftsäkerhetsplan; det är lättare och billigare att bygga tillgängliga lösningar i molnet men inget är automatiskt.

Det här är en artikel från Expert Network
Ska man flytta sina applikationer i befintligt skick till en virtuell maskin som råkar ligga i molnet eller ska man ersätta dem med färdigpaketerade tjänster? Det är två strategier som fungerar men det behövs två till. Vissa applikationer kräver mindre ändringar för att fungera i molnet. Vissa behöver skrivas om för den nya plattformen.

Att flytta över en applikation till molnet är en sak. Att flytta över hela sin portfölj är en annan sak. För att det ska fungera behöver någon ta ansvaret för att alla delar fungerar tillsammans. Det betyder att applikationerna måste övervakas och att problem måste hanteras när de dyker upp oavsett om problemen ligger i en tjänst, i en egen applikation eller i infrastrukturen.

Läs också: Dataanalysens gudfader inte redo för pension – nu lanserar han Sas nya molnplattform

Analytikerna brukar säga att i år är det år då it-kunderna väljer en molnpartner. I stället för att vänta på att rätt partner ska dyka upp tycker jag att det är läge att samla alla intressenter i ett rum: beställare, it-avdelning, leverantörer och befintliga partners och börja jobba med dessa fem punkter.

Fakta

Befattning: Chefsarkitekt digital transformation
Företag: CGI
Linkedin: Greger Wikstrand
Twitter: @gregerwikstrand
E-post: g.wikstrand@cgi.com
Hemsida: www.cgi.se, www.gregerwikstrand.com
Expertområden: Cloud, lösningsarkitektur, e-/m-hälsa, telekommunikation, digital transformation och agil mjukvaruutveckling.
Certifieringar: TOGAF 9
Bakgrund: Tekn. Dr. i datavetenskap, har forskat om prestanda, applikationer, den mänskliga faktorn, trådlösa nätverk och deras samspel samt publicerat cirka 20 vetenskapliga artiklar. Mer än 10 års erfarenhet inom IT-branschen, främst som lösningsarkitekt.