Det säger analysföretaget IDCs outsourcinganalytiker David Tapper i en intervju med Wall Street Journal. Om man tittar på de hundra största outsourcingaffärer som gjordes globalt 2005 så var dessa i snitt värda 680 miljoner dollar. Förra året var den siffran 392 miljoner dollar.

Det här gäller heller inte bara de största affärerna.

– Affärer i alla storlekar minskar i värde, säger David Tapper till tidningen.

Värdeminskningen illustreras av en aktuell outsourcingaffär då brittiska försvarskoncernen BAE Systems – som övrigt har stor svensk verksamhet – kritat på nytt kontrakt med outsourcingleverantören CSC.

Läs också: Bankernas planer på outsourcing sågas: "De tror det är kodschimpanser som försvinner"

De båda företagen har samarbetat sedan 1994 och det nya femåriga kontraktet är värt 600 miljoner dollar – vilket är mindre än en tredjedel av vad en motsvarande affär var värd 2005. David Tapper säger att ”den minskningen är symbolisk för vad som händer med alla outsourcingkontrakt”.
IDC har mätt outsourcingmarknaden i mer än två decennier och har en databas som innehåller mer än 60 000 affärer.

De traditionella outsourcingleverantörerna står inför hård konkurrens och krav på större offshoreleveranser – och varje gång ett kontrakt ska förnyas så måste de fråga sig hur de ska kunna ersätta den omsättning som går om intet. De måste helt enkelt hitta andra tjänster att komplettera affären med.