De stora it-jättarna fortsätter göra gigantiska affärer. Den här gången är det Hewlett Packard Enterprise, HPE, som fortsätter att stuva om.

Nu gäller det konsultverksamheten som knoppas av till den amerikanska outsourcingjätten CSC i en stor affär, som värderas till 8,5 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 70 miljarder kronor. HPE konstaterar i ett uttalande att det här är nästa logiska steg för bolaget.

Sedan det tidigare HP styckades i HPE och HP Inc har it-jätten sjösatt stora besparingsprogram, framför allt för HPE-delen. Men nu ser alltså verksamheten ut att ändras på ett helt annat sätt, då Meg Whitman och HPE tar nya tag för den renodlade tjänsteverksamheten.

Läs också: Hon ersätter Kjell Ahlzen som vd på HPE

Totalt utgörs den delen av cirka 100 000 anställda, vilket utgör två tredjedelar av HPE:s personalstyrka. Den kvarvarande delen av HPE ska istället koncentrera sin verksamhet till mjukvaruutveckling, servrar och lagringshårdvara.

CSC-bossen Mike Lawrie kommer att leda det nya gemensamma bolag som bildas, och som till 50 procent kommer att ägas av HPE. Meg Whitman, som är den enda som sitter i styrelsen i både HP Inc och HPE, kommer att ta plats även i det nya bolagets styrelse. CSC och HPE kommer att ha lika många platser i den nya styrelsen.

Det nya bolaget kommer att ha en beräknad årlig omsättning på 26 miljarder dollar. HPE räknar med en årlig kostnadsbesparing på 1 miljard dollar från och med mars 2017.

I och med molnets intåg har det blivit allt tuffare för de gamla teknikkonsultbolagen att hålla uppe samma marginaler. Thomas Bittman, analytiker på Gartner, säger till IDG News att det nya bolaget kan skapa nya möjligheter för HPE.

Läs också: Qualcomm satsar på servermarknaden – ska Arm-båga sig in

– I och med affären blir HPE friare att hitta nya partnerskap med andra operatörer, vilket kan vara intressant, säger han.