Idag kom beskedet att CSC och Hewlett Packard Enterprise, HPE, gör gemensam sak och bildar ett nytt bolag som ska hålla i konsultaffären. Hemma i Nordamerika bildar duon en ny tjänstegigant. Hur affären kommer att landa i Sverige blir intressant att se.

Tittar man på de båda bolagens nyliga historik i Sverige skulle man, om man vill vara elak, kunna likna affären vid att en blind leder en blind. CSC har idag tre stora kunder i Sverige, Vattenfall, Saab och Telenor, och är så sakteliga på väg uppåt igen. Men det sker efter många års dvala, där både kunder och personal har lämnat.

Läs också: Hon ersätter Kjell Ahlzen som vd på HPE

Och när det gäller HPE så har de nya kontrakten knappast haglat in sedan bolaget tog över EDS. Tvärtom har det handlat mer om förvaltning av existerande kunder, med Ericsson och SKF som juveler i kronan. Men man har även tappat en del viktiga kontrakt, som exempelvis Länsförsäkringar Bank som plockades av indiska TCS i våras.

Just kampen mot de hungriga indiska bolagen som nu tar för sig i Norden blir en nyckel för det nya bolaget, som i alla fall personellt kan bli en rejäl aktör. Den nordiska CSC-styrkan utgörs idag av cirka 500 personer. Exakt hur många från svenska HPE som ska ingå i det nya bolaget vet vi inte i dagsläget. Men gissningsvis handlar det om drygt hälften av den nuvarande styrkan på runt 900 personer.

Vad det nya bolaget ska heta har inte framkommit, men att summan av HPE och CSC blir en ny trebokstavskombination ger nog inga höga odds. Var det nya bolaget ska sitta är inte heller klart, men det faktum att det verkar vara CSC som har ledarrollen i fusionen, och att HPE vill minska sin verksamhet, talar för att det blir på den östra sidan av vägen i Solna, där bolagen idag kan vinka till varandra över E4:ans bilköer.

Och spelas korten rätt kan det nya bolaget bli starten på något bra för båda parter i Sverige, där de nu får en stark gemensam kundbas. Men framför allt för HPE kan den plötsliga avknoppningen bli ett lyft. Att Meg Whitman har velat banta HPE:s personalstyrka har knappast gått någon förbi, och den här bantningsmetoden är en intressant väg att gå.

Läs också: Svenska HP behöver inte slipa yxan

Svenska HPE står nog som den stora vinnaren, för den del som är kvar av bolaget kan nu bli betydligt mer fokuserat på den del där man fortfarande är kungar i Sverige, det vill säga försäljningen via återförsäljarkanalen. Detta medan grannarna längre bort på gatan, EMC och Dell, brottas med en omvänd resa när man ska slå ihop sina påsar.

Och även på pappret kommer det naturligtvis se bra ut för HPE, som är ett bolag som fram till nu har kännetecknats av hög omsättning, mycket personal men låg marginal. När personalstyrkan nu kommer att krympa väsentligt kommer vinstmarginalen och andra nyckeltal ta ett glädjeskutt uppåt. Sedan gäller det så klart att hålla i det även framöver.