Gamla Nokia finns inte längre. Sedan förra sommaren har Microsoft avvecklat i princip hela den verksamhet de för ett par år sedan köpte loss från den finska mobiljätten. Det började med enorma personalnedskärningar i juli, och sista dödsstöten kom igår när företaget sparkade ytterligare 1 850 personer, varav merparten i Finland.

Eller strömlinjeformade sin mobildivision, som Microsoft uttryckte det.

– Vi fokuserar på den del av vår telefonsatsning där vi särskiljer oss – hos företag som värdesätter säkerhet, hanterbarhet och vår Continuum-funktion, och konsumenter som värdesätter detsamma, sa Microsofts vd Satya Nadella i ett uttalande.

Men vilken framtid finns det egentligen för Windowstelefonerna? Leif-Olof Wallin som är analytiker på Gartner jämför med en annan mobiltillverkare på fallrepet.

Läs också: Storslakt i Finland när Microsoft lägger ner

– Det här känns som en ny Blackberry. Man drar ned på sin egen utveckling och sina egna ingenjörer, och har i princip sålt ut och lagt ut hela sin tillverkning, säger han.

En nedslående jämförelse, men så har det också varit ett sorgekantat år för Windows-mobilerna. Och inte bara på grund av personalnedskärningarna.

De nya telefoner som släppts har inte kunnat rädda de dalande försäljningssiffrorna. Det senaste kvartalet stod Windows-telefonerna för mindre än en procent av marknaden, enligt en rapport från Gartner. I ett sådant läge måste Microsoft skära ned på sin egen tillverkning och utveckling.

– Det är ett naturligt steg. När man är nere och nosar på marknadsandelar närmare en procent är det svårt att ha egen tillverkning. Man är helt enkelt för liten, det här är ett volymspel, säger Leif-Olof Wallin.

Förra veckan sålde Microsoft dessutom tillverkningen av enklare mobiler, så kallade feature phones, till taiwanesiska Foxconn och nystartade finska HMD Global – bolaget som ska utveckla Nokias nya mobiler och surfplattor. Då ryktades det också om att Microsoft skulle sluta med Lumia-telefoner helt och hållet, men det tror inte Leif-Olof Wallin på.

– Jag tror att det kommer fler Lumia-telefoner. Hade man för avsikt att lägga ned dem hade man inte annonserat det här, då hade man tagit ett mycket mer radikalt steg och lagt ned alltihop, säger han.

Läs också: Windows Phone är dött – hur ska Microsoft få ordning på sina mobila planer?

Däremot tror han inte att vi kommer att få se några nya telefoner som riktar in sig på konsumentmarknaden.

Någon som har en helt annan syn på dagens nyhet är Bengt Nordström, vd och grundare för telekomanalysföretaget Northstream.

– Det är helt tydligt att hela upplägget med att Nokia gick från Symbian till Windows Mobile och Microsofts förvärv av Nokias mobilverksamhet har varit ett totalt misslyckande. Det var ett grovt felaktigt beslut, säger han.

Tror du att vi kommer att se några nya telefoner från Microsoft efter det här? 
– Nej, det tror jag inte. Jag tycker att det verkar som att när de bytte vd ändrade de också strategi. De har förlorat kampen om att ha ett operativsystem på varje typ av enhet. Marknaden har gått till Android och IOS på mobila enheter.

Även om Bengt Nordström tror Windows 10 Mobile gjort sitt, kommer Microsoft mjukvara att leva kvar på mobila plattformar.

Läs också: "Microsofts köp av Xamarin kan sätta fart på mobilutvecklingen"

– Något man gjort väldigt bra är att se till att alla plattformar använder deras produktivitetsverktyg – Office 365, Yammer, Azure och så vidare. Man är fortfarande det stora globala enterpriseverktyg, oavsett plattform, säger han.

Men vad kan Microsoft göra för att försöka rädda dagen? Appar, appar, appar, menar Leif-Olof Wallin på Gartner.

– Den största utmaningen är att få ekosystemet runt Windows 10 Mobile till att fortsätta att satsa. Att få tredjepartsutvecklare att se Windows 10 Mobile som en seriös plattform där de måste finnas, säger han.

– Men då krävs investeringar. Man måste gå in med pengar, då finns det en möjlighet att få in det på banan igen. Men vi ser inte så många tecken på det, snarare har de investeringar som görs kanaliserats om till universella appar och det är tveksamt om de är tillräckligt bra för att få liv i en smartphone, säger Leif-Olof Wallin.

Det sägs att Microsoft har ett äss i rockärmen: Surface Phone. En omtalad ny mobil som tros vara under utveckling hos teamet bakom Surface Book och Surface Pro. Men för att en sådan ska få genomslag måste utvecklarna fylla på apputbudet.

Läs också: Microsoft lanserar nya telefoner. Varför envisas företaget med förlustaffären?

– Resultatet du får av en telefon utan relevanta appar är att de anställda kommer att få gå runt med två telefoner. En med apparna de behöver för att leva sina liv, och en jobbtelefon för att komma åt företagsapplikationer och den stänger de av klockan fem. Det är inget företag som vill ha en situation där tjänstetelefonen är den med lägst prioritet, säger Leif-Olof Wallin.