Klas Åkerskog är till vardags säljchef på konsultföretaget Teamlink International i Jönköping som bland annat jobbar med systemutveckling. Han driver också ett programmet Ungt Mentorskap tillsammans med Anna Adolfsson, verksam på bland annat Humanizing Brands.
Vad är syftet?
– Att lära sig att jobba med unga människor och därmed bli attraktiv som arbetsgivare för unga människor, förklarar Klas Åkerskog.
Läs också: 7 riktigt jobbiga karriärmisstag för utvecklare
Hur fungerar det?
– Man får en ung mentor. Vi kör en pilotomgång med sex deltagare. Den inbegriper fem individuella träffar och ett gemensamt startarrangemang.
Vad kostar det?
– Vi tar en avgift på 25 000 kronor per deltagare. Pengarna går bland annat till lön till mentorerna.
Hur har reaktionerna varit?
– Många är positiva till tanken på att ha en ung mentor, men de flesta vågar inte. Hittills har kvinnor varit mer öppna för idén än män.
En tanke med Ungt Mentorskap är alltså att göra det lättare att rekrytera unga människor, genom att bli en mer attraktiv arbetsgivare för sådana. Finns fler grupper som det råder speciella omständigheter för på arbetsmarknaden?
– Jag har jobbat med rekrytering sedan 1999 och vissa problem finns kvar sedan dess. Ett exempel är att många företag undviker att anställa nyutexaminerade, ett annat att det finns en motvilja mot att anställa äldre personer. Även invandrare kan ha problem.
Läs också: Sugen på en egen mentor? Nu har du chansen
Teamlink har erfarenhet av att jobba med utvecklare i utlandet. Finns det några intressanta erfarenheter att berätta om?
– Vi började med att jobba med utvecklare i Indien och sedan i Ukraina. Nu jobbar vi med utvecklare i Spanien. De är närmare oss kulturellt och kan bättre engelska, och kostnaden är den samma.