Rekrytering av it-personal tonar allt mer fram som den stora utmaningen för teknikföretag. Det gäller alla typer av företag, som konsultföretag, produktföretag, företag där it enbart har en stödjande roll och myndigheter. Och det gäller alla typer av discipliner, som till exempel utvecklare och säkerhetsexperter. Vad innebär det här för rekryterare?
– Jag har jobbat fyra år med it-rekrytering. Under den tiden har det blivit mycket svårare att hitta kandidater och jag får mer uppmärksamhet för mitt arbete internt på företaget, säger Hanadi Obied, rekryteringsansvarig på konsultföretaget HiQ. Hon jobbar mest med att rekrytera utvecklare.
Läs också: Trots kompetensbrist är det svårt att komma in i it-branschen. Är företagen för fega?
Hon berättar vidare att det på senare tid har blivit svårare överlag att hitta folk, det är inte som tidigare att det är extra svårt inom vissa nischer. Det här har lett till en omvärdering av arbetssätt:

– Jag jobbar inte traditionellt med uppsökande verksamhet längre, utan försöker vara transparant och visa i mitt nätverk hur vi jobbar här på HiQ, säger Hanadi Obied.
Anders Eriksson som är vd på konsultföretaget Softronic tycker att rekrytering alltid varit nyckelaktiviteten på konsultföretag, men att arbetet med rekrytering har förändrats på senare år:
– Det går snabbare nu, det är större personalomsättning, folk stannar en kortare tid. Det är ett rotationsfenomen som gäller för alla kunskapsföretag, säger Anders Eriksson.
Han har också lagt märke till att konsultbranschen inte ses som en egen bransch längre, utan att ett konsultföretag som Softronic kan byta anställda med till exempel Spotify och spelföretag. Sammantaget leder förändringarna till att det ställs krav på en flexibel rekrytering.
Så långt konsultföretag, även på produktföretag känner man av svårigheterna med rekrytering. Kan man till och med säga att rekrytering är på väg att bli en nyckelaktivitet?
– Ja, det känner jag igen mig i. Speciellt på ett litet produktföretag som vårt. Vi är sex stycken, så varje rekrytering vi gör kan nästan påverka bolagets förmåga att överleva, säger Karin Edström, vd på Evothings som utvecklar IoT-verktyg.
Läs också: Modern rekrytering – så hittar du rätt kompetens till ditt företag
Karin Edström var tidigare vd på ett konsultföretag. Märker hon någon skillnad mellan konsultföretag och produktföretag vad gäller rekrytering?
– Det är delvis andra egenskaper som är viktiga. I vårt fall gäller det till exempel att hitta personer som ser långsiktigt på tekniska lösningar, så att vi kan skala vår verksamhet i framtiden.
Det gemensamma för HiQ, Softronic och Evothings är att lyckade rekryteringar är ett krav för att nå framgång. Och i vissa fall kan konsekvenserna av misslyckade rekryteringar bli ödesdigra.