Undersökningsföretaget Statcounter hävdar att de två senaste veckorna visar på den högsta ökningen av aktivitet som kan kopplas till Windows 10-enheter sedan augusti förra året.

Vad innebär det här?

Jo, det som mäts är ökningen av andelen av alla aktiviteter på webben som Statcounter mäter. Eller för att uttrycka det enkelt: ”hur mycket det ökar”. Det intressanta är att ökningen har varit större de senaste två veckorna, med start 13 maj (rullande medel för sju dagar) än tidigare.

Läs också: Microsoft har lurat användare att uppgradera till Windows 10 i flera månader

Windows 10-enheter tar mer plats och en rimlig slutsats är att det beror på att allt fler uppgraderar till Windows 10. I den analysen bortser man alltså från hur stor andelen är, utan tittar bara på hur mycket den ökar.

Ökningen av andelen har varit över en procentenhet de två senaste sjudagarsperioder som analyserats. En sådan ökningstakt har Windows 10 inte upplevt sedan augusti förra året.

Det finns dock gott om konspirationsteorier kring sådana här uppgifter och det ligger säkert en del i dem. En sådan teori är naturligtvis att Microsoft sedan en tid tillbaka väljer att tolka att användaren stänger dialogrutan med en uppmaning att uppgradera till Windows 10, genom att klicka på x:et upp i vänstra hörnet, som att användaren faktiskt vill uppgradera. Det kan sannerligen bedömas som ett i alla fall på gränsen till bedrägligt beteende från Microsofts sida. Dialogrutan har fungerat på det sättet i åtminstone två månader.

Läs också: Så stoppar du Windows 10-uppgraderingarna

En annan, mindre kontroversiell, tolkning är att Microsofts budskap om att gratis uppgradering till Windows 10 upphör 29 juli satt fart på många användare. Det meddelandet kom 5 maj, så det passar bra i tiden med den ökning i aktivitet som Statcounter noterat.