Som leverantör av den exklusiva telefonen Solarin står Schweiz-baserade Sirin Labs – men den har utvecklats i tajt samarbete med Sigma Connectivity. Det är det som tidigare var Sony Mobiles utvecklingsverksamhet för mobil hårdvara i Lund och som köptes upp av konsultbolaget Sigma 2013 – i samband med den japanska mobiljättens neddragningar.

– Vi är en spinoff från Sony Mobile och sitter fortfarande i de lokalerna. Är det något man kan här så är det mobiltelefoni – våra medarbetare har i genomsnitt elva års erfarenhet av mobiltelefoni, säger Ola Möllerström, försäljnings- och marknadschef på Sigma Connectivity.

Läs också: Microsoft lovar att släppa nya telefoner – trots motgångarna

Företaget har 235 anställda och har en bred utvecklingsverksamhet i dag, bland annat arbetar de mycket inom internet of things. Computer Sweden skrev också om hur systerbolaget Sigma IT Consulting i maj sålde sin IoT-plattform Sensation till Ericsson – för att i fortsättningen vara produktutvecklingspartner och global återförsäljare till Ericsson inom internet of things.

Ola Möllerström berättar att Sigma Connectivity haft projektledningsroll i det här samarbetet och att detta är första gången på tio år som en mobiltelefon tas från koncept till produktion och industrialisering i Sverige.

Den nya Androidbaserade telefonen Solarin marknadsförs som ”en smart telefon i ordets rätta mening”, med internationella affärspersoner, artister och personer som ständigt befinner sig på resande fot som primär målgrupp.

Vad är det då som motiverar priset på 115 000 kronor? Enligt Ola Möllerström är den ”världens mest avancerade lte-telefon” – med extremt avancerad teknik och hög kvalitet på material. Ett annat nyckelord är säkerhet.

Läs också: När pc-marknaden sviker satsar Lenovo på mobiler. Nu kommer lurarna till Sverige.

– Bland annat täcker den fler lte-nätverk än någon annan telefon. Du kan både prata och skicka data var du än befinner dig i världen. Sirin är krypteringsexperter och telefonen har en funktion för kryptering som slås på och av med en knapp. Den går också att använda i extremt bullriga miljöer genom ett antal avancerade mikrofoner.

Hur många som verkligen köper den här telefonen återstår att se. Den börjar säljas i dag på Harrods i London och i Sirin Labs online-butik.