Få marknader är väl så utdömda som pc-marknaden. Är det inte smartphones som ska ta över så är det plattor. Följaktligen går försäljningen kräftgång. De senaste fem åren har de globala leveranserna minskat med i runda slängar 30 procent.

Och om den försäljning som finns kvar slåss volyminriktade jättar som Lenovo, Dell och HP Inc med priser pressade till max.

Ändå: Det finns fortfarande svenska pc-tillverkare och även om det inte är helt enkelt att få en enhetlig bild över det svenska byggandet – en del av marknaden består av lokala återförsäljare och byggare långt från radarn hos analyshus som Gartner eller IDC – så tillverkas det inte helt försumbara volymer pc i landet.

Göteborgsbaserade Exertis Captech har byggt pc sedan slutet på 90-talet och uppger självt att de är den största svenska pc-byggaren i Sverige (jätten i sammanhanget, Komplett, bygger i Norge), men chefen för det här affärsområdet Fred Andersson vill inte berätta exakt hur många pc de bygger.

Läs också: Ödesvalet för smartphone-tillverkarna: Börja bygg mjukvara – eller lämna in

– Jag kan säga att vi hanterar 70000–80000 pc varje år på vår produktions- och konfigurationsavdelning, men i den siffran ingår också de pc, laptops, och Windowsplattor som vi utför konfigurationstjänster på.

Exertis Captech förvärvade Network 2006. Det Kungsbackabaserade företaget var en av landets största pc-tillverkare under glansåren i slutet av 1990- och början av 2000-talen, men de tvingades stänga – bland annat som en följd av att hem-pc-reformen avslutades.

– Marknaden för it-distributörer och pc-byggare innehåller extremt låga marginaler och det är ett ständigt vridande på kronorna, säger Fred Andersson. Att vi överlevt beror framför allt på att vi alltid har arbetat kostnadsmedvetet från dag ett och anpassar oss snabbt efter marknaden, plus att vi har flera ben att stå på.

Det finns som sagt ingen siffra på hur många pc som byggs i Sverige, men Fred Andersson gissar att det rör sig om över 100 000 på årsbasis.

Hur kan det då finnas en affär i det här – med pc-krisen och vikande försäljningssiffror till och med för jättar som Lenovo, HP och Dell?

– Det är en väldigt bra fråga, säger Fred Andersson. Det är ju en stor nedgång, där framför allt mobilen tar över. Samtidigt överlever den stationära pc:n i gamingsegmentet – där finns det ingen bättre plattform. Man kan byta ut komponenter och uppgradera en stationär pc, om det till exempel kommer ett nytt grafikkort.

– Faktum är att vi har stora förhoppningar på sommaren och hösten. Då kommer nya grafikkort som GTX1080 och GTX 1070 som kommer att innebära ett väldigt hopp uppåt. Dessutom släpps en hel del nya spel i höst samtidigt som Virtual Reality-system som exempelvis Facebookägda Oculus Rift slår igenom.

Är det bara gamers som köper era pc?
– Nej, vi har företagskunder också. Som inom vissa branscher som kräver lite extra av sin stationära dator – mediabranschen till exempel. Men det är ju inte som i slutet på 90-talet.

Ett företag som på senare tid börjat bygga egna datorer är återförsäljaren Webhallen. Vd Wilhelm Sporrong berättar att de började bygga för bara något år sedan – och säljer ungefär 6000-7000 egentillverkade pc på ett år. Fabriken är stationerad till deras centrallager i Infracity i Upplands Väsby utanför Stockholm.

Webhallen. Vd Wilhelm Sporrong
Webhallens vd Wilhelm Sporrong.

Vad kan då Webhallen fylla för hål på en marknad som domineras av giganter som Lenovo, HP och Dell?
– I det segment där vi är starkast, det vill säga gamingdatorer för ca 10 000-20 000 kronor, är utbudet långt ifrån särskilt stort i Sverige, säger Anton Nilsson som är ansvarig för teamet som bygger datorer. De stora namnen bygger dessutom oftast med de enklaste möjliga komponentvalen medan vi väljer fritt bland de tystaste, snabbaste och mer påkostade modellerna som finns tillgängliga. Det gör att våra maskiner faller mer kräsna gamers och datorentusiaster i smaken.

Läs också: När pc-marknaden sviker satsar Lenovo på mobiler. Nu kommer lurarna till Sverige.

Marginalerna är väldigt låga, men byggandet kommer att fortsätta.
– Vi bygger för att det är en del av vårt dna, på samma sätt som stora nattöppna events, spelturneringar och vår närvaro på Dreamhack. Lönsamheten är den samma som för lösa komponenter, inte fantastisk, men tillräcklig för att det ska vara gångbart.

– Försäljningen har gått över förväntan och vi ser en bra tillväxt framför oss, tillägger Wilhelm Sporrong. Men det är väldigt låga marginaler – ungefär samma som för komponenterna.

Vad säger då analytikerna om framtiden för pc-marknaden? Det är inte så enkelt som att den döms ut fullständigt.

– Pc:n levererar fortfarande inom områden där smartphones och plattor inte klarar av att göra det, med större skärmar, ergonomiska tangentbord, bättre lagring och mer kraftfulla processorer, säger Tracy Tsai, analytiker på Gartner.

Och det finns fortfarande segment inom pc-marknaden som inte bara växer utan också är ganska lönsamma, som de så kallade ultramobila datorerna i de övre segmenten.

– Jag tror att pc-tillverkare ska fokusera på de övre segmentet, för gamers. På så sätt kan de nå en långsiktig lönsamhet, säger Tracy Tsai.