(CS/Taipei) Det taiwanesiska teknikbolaget Asus brukar vara en av de riktigt tunga aktörerna på Computex. I år är inget undantag. Förutom hushållsroboten ZenBo som kan läsa sagor för barnen och hålla koll på gamla farmor presenterade Asus även en ny supertunn dator, nya snabba och tunna telefoner samt ett VR-headset.

– Roboten ZenBo är ju kul och har potential att sätta standarden för hur hushållsrobotar ser ut. Om den sedan innebär revolution eller bara blir ytterligare en leksak återstår dock att se, säger Sascha Pallenberg, teknikbloggare på Mobilegeeks och sedan många år boende i Taiwan.

Prylar i all ära, men Computex är framförallt mässan där nya processorer presenteras samt stället där underleverantörer och representanter från många okända varumärken möts. Rackservertillverkare träffar TP-kabelleverantörer och OEM-tillverkare presenterar nya datorchassin. Intresset för virtuell verklighet är också stort. Microsoft gav en uppskattning på Computex att man räknar med 80 miljoner sålda VR-headsets fram till år 2020. Det är klart mer vad andra branschbedömare tidigare talat om.

mässan

I år på mässan finns en avdelning med innovationsbolag. Svenska IamIP från Sundbyberg är ett av de bolag som är på plats. Vd:n Dimitris Giannoccaro och medarbetare säljer sin lösning som ska ge överskådlighet i all världens patentansökningar.

Läs också: Här är tangentbordet som skyddar dig mot hackare

Om Internet of Things var stort redan förra året så är det i år gigantiskt. Här finns lösningar för alla tänkbara uppkopplade prylar. Branschen plågas dock fortfarande av en rejäl fragmentisering på systemnivå – de flesta leverantörer vill erbjuda kunderna just sina lösningar.

Mössa med inbyggd Bluetooth
Mössa med inbyggd Bluetooth.

– När det gäller IoT har det blivit ett värre buzzword än cloud computing. Det skrämmer mig att företag försöker tuta i oss att allting kommer att bli uppkopplat. Det är ingen tvekan om att IoT kommer att förändra världen rejält, men vi behöver standarder innan vi börjar koppla upp allt så att IoT inte bara blir en förkortning för Internet of Terror. Om man jämför med utvecklingen för skrivare är IoT fortfarande på matrisskrivarnivå, säger Sascha Pallenberg.

I Asien mixas ofta västerländsk och traditionell teknik. Ett typexempel på det på Computex är ett verktyg från företaget Aeto som mäter impedansen i kroppens akupunkturpunkter och skickar upp informationen till datormolnet. Enligt Aeto ska det kunna ge tidiga indikationer på framtida hälsoproblem.

Företaget MSI har tagit fram en ryggsäcksdator för VR-bruk med batteritid på en och en halv timma. En vattenkyld minidator från Zotac och grafikkortstillverkaren Nvidias nya grafikkort baserade på en 16 nanometers kiselplattform är några andra nyheter.

– Steget för Nvidia att gå direkt från 28 nm till 16 nm gör detta till det största hoppet i grafikkortsbranschen på många år, säger Lars-Göran Nilsson, fristående konsult och branschkännare som bott flera år i Taiwan.

Läs också: Arm rycker närmare Intel på servermarknaden – nu får storebror se upp

AMD:s svar på Nvidias lansering är ett grafikkort som visserligen inte är riktigt lika snabbt som Nvidias, men klart billigare.

Computex 2016 har omkring 1500 utställare och arrangörerna räknar med totalt 130.000 besökare under de fem dagar som mässan pågår.