En enda stor social knutpunkt

Linkedin har över 433 miljoner användare, vilket innebär att Microsoft betalar runt en femhundring per skalle. För det får de en databas sprängfylld med viktiga användardata.

När köpet gått igenom kommer Linkedin att bli "den sociala väven som knyter samman Microsoft", sa Microsofts vd Satya Nadella under ett konferenssamtal i måndags.

linkedin

Tanken är att med Linkedins databas i sin ägo kan Microsoft se till att rätt profil alltid hamnar på rätt plats. Vare sig du söker upp någon på Skype, Outlook eller i en Sharepoint-miljö kan du koppla samman denne med sin yrkesprofil.

Det är ett dyrt, men ambitiöst drag säger analytikern Judith Hurwitz på Hurwitz & Associates till Computerworld.

– Microsoft vill använda Linkedin ihop med Office 365, framförallt, för att skapa en enad miljö för att länka samman företagen. För kunder som är väldigt Microsoft-centrerade har det potential att vara väldigt effektivt. Jag tror att Microsoft vill återvända till en modell där de kontrollerar hela kundupplevelsen, säger hon.

Linkedin

Ett smartare nyhetsflöde

Linkedins nyhetsflöde har blivit för arbetslivet vad Facebooks dito blivit för privatlivet. Men med Microsofts muskler kan det utvecklas ytterligare.

– Tänk dig att flödet känner till projektet du arbetar med just nu och vad som står i din kalender, och att man kopplar på Microsofts maskininlärning och AI för att förbättra det och göra det mer relevant, säger Satya Nadella under måndagen.

Läs också: Microsoft köper Linkedin – för 217 miljarder kronor

I övrigt har Microsoft sagt att Linkedin kommer att leva vidare som ett separat nätverk, så räkna inte med några större skillnader. Däremot kan Microsoft komma att väva in nätverket i Windows 10, tror den oberoende analytikern Jeff Kagan.

– Jag förväntar mig att Microsoft kommer att integrera Linkedin i Windows, om inte lagstiftarna stoppar dem, säger han till Computerworld.

Linkedin

En enorm databas för Cortana att tugga igenom

Linkedins databas är en guldgruva för en AI tänkt att hjälpa dig i vardagslivet.

– Tänk dig att du går in på ett möte och så berättar Cortana vad du behöver veta om dem du ska möta eftersom hon har tillgång till det här professionella nätverket, säger Satya Nadella.

Läs också: Här är de svenska företagen som är hetast på Linkedin

Det är förstås inte bara Cortana som kan dra nytta av databasen. En lång rad av Microsofts tjänster kan utvecklas i takt med att företaget lär känna sina användare.

– Jag har alltid känt att Linkedin varit ett förbisett socialt nätverk med en enorm potential inom företagsvärlden. Microsoft ser samma sak och om de agerar korrekt borde de få en enorm avkastning på sin rejäla investering, säger analytikern Dan Olds på Gabriel Consulting Group till Computerworld.

Linkedin

Smartare sälj och bättre internutbildningar

Linkedins sociala säljssystem Sales Navigator hjälper säljare att "göra cold calls varma", menar Linkedins vd Jeff Weiner. Det är funktioner som Microsoft kan stoppa rätt in i sitt eget säljstöd Dynamics .

Linkedin sitter dessutom på en databas över kompetenser och ett utbildningsverktyg i Lynda.com. Microsoft har en lång rad med verktyg som de anställda ska bemästra. Det finns gott om möjligheter att korsbefrukta tjänsterna.

Enklast möjliga är att lägga in en "lär dig mer"-flik i program som Excel, där förslagen baseras på de kompetenser som användaren registrerat hos Linkedin.