Vi har tidigare skrivit om att stordatorkompetensen är så unik och hett eftertraktad att man har behövt kalla in pensionärer. Och det är tydligt att stordatormiljön ser ut att leva vidare trots att den dömts ut gång på gång. Hos distributrören Arrow ECS har man under året haft ett flertal utbildningar inom området.

Richard Rydell, som är utbildningsansvarig på Arrow ECS Education, säger att fokus ligger på att lära känna Z/OS-miljön och förstå hur allt hänger ihop. Under årets första Z/OS Bootcamp, som innefattar 35 kursdagar, har man haft elever från ett antal banker, samt från IBM och IBM Business Partners.

– Det är verkligen affärskritiskt, och man har inte vågat göra sig av med stordatorn. Och det är inget man kommer göra sig av med inom en överskådlig framtid, utan systemet kommer att finans kvar och vara en viktig kugge länge, säger han.

Utbildningen är indelat i tre olika block, och när IDG är på plats är det en trio av traineer från konsultjätten CGI som drillas av läromästaren och stordatornestorn Örjan Lundgren från IBM, har hållit i den här typen av utbildningar sedan 1975.

Men även om gammal är äldst inom det här gebitet har det väckt stort intresse även från den betydligt yngre CGI-skaran.

– Det är svårt att inte bli nyfiken på det om man har ett it-intresse, säger Elvis Vendel, som inte tvekade när möjligheten att gå kursen dök upp.

– Alla har förstått att det kommer att finnas en kompetensbrist i framtiden. Det är därför vi får komma in och lära oss, för att täcka en kunskapslucka. Just nu jobbar vi med mer grundläggande kompetenser och hur man använder det, och hur systemet hanterar minnet och hur det lagras och integreras med hårdvaran.

Klasskamraten Despina Florin-Tatnik fyller i med:

– Det viktigaste är att lära sig miljön och hur man ska kunna hitta det man behöver.

Och det är just det budskapet Örjan Lundgren hoppas kunna lära eleverna, att de ska vara hemtama i den miljö som fortfarande är så affärskritisk för många stora företag.

Läs också: Retrodags: Så såg det ut på skrivbordet förr

– Det jag hoppas lära ut är att man hittar information på egen hand, och framför allt lära sig ett sätt att arbeta. När det gäller specifika detaljer kan man alltid hitta det i böckerna, säger han.

Och han är både förundrad och kritisk till att den stora bristen på stordatorkompetens har kunnat uppstå.

– Man började prata om det redan på 90-talet, att folk är för åldersstigna. Jag tycker att det är en ynkedom att man säger att det inte finns Cobol-folk. Det är väl inget problem, problem löser man. Det går inte att ignorera och tro att saker ska växa på träd, utan då får man se till att utbilda. Stordatorer är en miljö som kommer att finnas kvar länge, säger han.